Szomorú tendenciára mutat rá a játékos interjújában és bevallja a gyógyszer okozta addikció az egyik ok, amiért visszavonult.

A Washington Post-nak adott interjújában fedte fel Adam „KiLLa” Sloss, mi is zajlik pontosan az esport mérkőzések színfala mögött. A játékos beszámolója szerint az Adderall nevű amfetamin készítmény komoly szerepet játszik az esportolók életében már évek óta.

kép forrása: dexerto.com

Ezt a gyógyszert figyelemhiánnyal vagy hiperaktivitással rendelkező gyerekeknek írják fel leggyakrabban, de a narkolepszia kezelésére is alkalmas. Pár évtizede lett „divat” a nehezen kezelhető gyerekeket ezzel diagnosztizálni az USA-ban, de később kiderült, hogy a drog fordított hatást fejt ki azokra, akik nem szenvednek valójában ilyen betegségekben. Ergo, az egészségesen szedőket kifejezetten felpörgeti és segíti a koncentrációban, még a reakcióidejüket is csökkentheti.

Ezek alapján persze nem lepődünk meg, ha az esportolók ezzel próbálják magasabb szintre emelni a teljesítményüket, azonban az Adderall szedése komoly veszélyekkel is jár. A gyógyszer kifejezetten addiktív és a pszichés betegségeken felül komoly szívbetegségekhez is hozzájárulhat, túladagolás esetén meg is halhat a páciens. Jelenleg a 45. leggyakrabban felírt gyógyszer az Egyesült Államokban több mint 17 millió kiadott vénnyel.

kép forrása: unwindmagazine.com

KiLLa szerint a tabletta évek óta komoly szerepet játszik a CoD profi játékosainak életében, persze nem minden esportoló él vele. KiLLa visszavonulásának egyik indokaként az Adderall addikciót nevezte meg.

De nem ő az egyetlen, aki beszélt már a problémáról. Kory „Semphis” Friesen korábban bevallotta, hogy az egész csapatuk szedte a gyógyszert bizonyos versenyek alatt. Jimmy „HighDistortion” Moreno szerint, a Gears of War játékosok fele aktívan használja teljesítménynövelésre a szert.

kép forrása: dexerto.com

Az ESL versenyeken már 2016-óta tesztelik a játékosokat az ilyen szerekre, de aki be tud mutatni vény-t, hogy a gyógyszert ténylegesen felírták számára, az mentesül a büntetés alól. Ian Smith, az Esports Integrity Coalition vezetője azt nyilatkozta, hogy más versenyeken semmi ilyen tesztet nem végeznek a játékosokon.

A probléma megoldását tovább nehezíti, hogy sokan hivatkoznak arra, hogy nincs hivatalos teszt arra vonatkozóan, hogy az Adderall valóban segíteni a játékosok képességeit az esportok bármely ágában, így ennek tiltása vagy korlátozása jelenleg felesleges.

A legnagyobb problémát mi abban látjuk, hogy sok esportoló tinédzserként kezdi pályafutását és fiatalon kezdhet egy ilyen meghatározóan rossz döntéssel. Főleg, ha azt látja, hogy a szer szedése a szcéna nagy részének teljesen átlagos, mindennapi tevékenység. Reméljük végeznek kutatásokat a közeljövőben, amire hivatkozva egészséges keretek közé terelhetik a gyógyszer alkalmazását a versenyek szervezői.

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×