Idén frissítést kap az MSI kifejezetten könnyűre tervezett gaming laptop szériája. A 300Hz-es monitor mellé gigantikus aksi is bekerül.

Az új MSI GS66 Stealth szerkesztőségükben járt, így egy rövid ideig volt szerencsénk kipróbálni. Egyelőre a hardver tulajdonságait még nem tudtuk tesztelni, így ne számítsatok semmilyen játéktesztre vagy benchmarkra. Ez a cikk pusztán egy bemutató, ahol a legfontosabb újításokat vesszük számba.

Csinos és karcsú

A GS66 Stealth egyértelmű folytatása a GS65 Stealth Thinnek, így nem meglepő sem a méret, sem az igen könnyű súly. Míg utóbbi 1,87 kg-t nyomott, addig az új darab 1,99 kilós. Nem versenyez ezzel a súllyal az ultrabook kategóriában, a gaming laptopok körében azonban már-már szemtelenül könnyűnek számít.

Mindemellett a laptop kevesebb mint 2 cm vastag (1,98, hogy egészen pontosak legyünk), a dizájn pedig kifejezetten letisztult. A teljesen szögletes formatervezésre akár azt is mondhatnánk, hogy unalmas: se fények, se villogó logó nem utal arra, hogy egy gaming laptopot tartunk a kezünkben. Ez mondjuk kifejezetten jól jöhet, ha álcázni akarjuk, milyen bestia lakozik az egyszerű külső alatt.

Látszik azért, hogy eléggé vonzza az ujjlenyomatokat a külső

Felnyitva viszont azért hamar kiderül, miről van szó. A billentyűzet a szokásos RGB világítást kapta, alatta pedig a kényelmesen széles touchpad kapott helyet. A szembenéző hangszórók a touchpad magasságában, a laptop két szélén találhatók. Ez az elhelyezés egyfelől jó ötletnek tűnik, hiszen sokkal jobban a felhasználó felé vannak fordítva, viszont félő, hogy a kezünk eltakarhatja gépelés közben. Kipróbálás közben viszont kiderült, hogy ténylegesen lefogni nehezebb, minthogy csak úgy simán a csuklónkkal eltakarjuk.

Erősen rá kell szorítani a tenyerünket, hogy befogjuk

Felnyitáskor természetesen a zsanérok jó minősége és anyaghasználata is szembeötlő. Meglepően könnyen fordulnak el az alkatrészek, de ugyanakkor nagyon stabilan tartják az amúgy is könnyű képernyőt. Ráadásul az áttervezett zsanérok nem vették el a tavalyi változatban is megkapott lehetőséget, hogy 180 fokban, teljesen laposra nyissuk a laptopot.

A csatlakozók nagyrészt hasonlóak, mint a korábbi verzióban: 3 db USB-A 3.1, 2db USB-C port (Thunderbolt 3 kompatibilis), HDMI 2.0, egy kombinált mikrofon-fejhallgató 3,5 mm-es Jack dugó, valamint egy RJ45 LAN csatlakozó. Ezen kívül mind a két oldalt és hátul is helyet kapott jó pár nagyméretű szellőzőlyuk a hűtés számára.

Ha már a szellőzés: az MSI elmondása szerint a lehető legvékonyabb, 0,1 mm-es ventilátorlapátokat szerelték rá a ventilátorokra, azokból is 67-et minden egyes hűtőre. Ennek mondjuk erős hangja is van, viszont a hét hőelvezető csővel kiegészülve garantálják, hogy ne melegedjenek túl a belsőségek.

Frissített belső

A legnagyobb újdonságokat bekapcsolás után mutatja meg nekünk a laptop. Az első és legszembeötlőbb mind közül a 300 Hz-es monitor. A 15.6 inches, kifejezetten vékony kávás, IPS technológiás kijelző felbontása viszont mindemellett legfeljebb fullHD. Az általunk kapott bemutatódarabon a 300 Hz mellett csak a 60 Hz-et tudtuk beállítani, ami nem szerencsés, ha az akksi üzemidején szeretnénk spórolni. Könnyen lehet viszont, hogy a végső darabban majd sokkal több lépcsőben váltogathatunk a képfrissítés sebességén.

Ha már szóba került az akksi: a GS66 Stealth egy 99,9 wattórás akkumulátort kapott. Ezzel épphogy alatta van az EU és az Egyesült Államok légiközlekedési hatóságai által előírt maximális 100 wattórás limitnek, így a gaming laptopot magunkkal vihetjük a repülőre is. Természetesen a bemutatódarabon nem volt lehetőségünk maximálisan tesztelni az akkumulátor üzemidejét, erre majd csak egy későbbi tesztben kerülhet sor.

Ugyanígy nem tudtuk tesztelni a további fontos belső elemeket sem. Így az ígért 10. generációs Intel Comet Lake architektúrával épített H magos processzort, melyből legfeljebb i9-es kerülhet a GS66 Stealth-be. GPU szinten az MSI annyit ígért, hogy „a legújabb” Nvidia hardverek kerülnek majd a gépbe. A mi bemutatódarabunkban egy GTX 2060-at találtunk, de feltételezhető, hogy a top opció itt is majd a 2080 lesz, és annak is valószínűleg a Super változata.

Itt azért jegyezzük meg, hogy a laptop végleges megjelenési dátumát nem tudjuk, így még talán az is beleférhet, hogy a laptop megjelenési dátuma egybeesik az új 3080 széria júniusi megjelenésével. Az MSI ígérete szerint tehát a „legújabb” Nvidia kártya erre is vonatkozhat, de mindez csak találgatás.

Kényelem magas fokon

Bár részletes terheléstesztre nem volt teljesen lehetőségünk, az alap dolgokat kipróbálhattuk, mint a billentyűzet, a touchpad, a kijelző és a hangszóró.

A billentyűzettől nem kell hatalmas teljesítményt várni. Egy 2 centi vastagságú házba természetesen nem fog beférni egy Cherry MX kapcsolós mechanikus billentyűzet. Mindezek ellenére az alacsony profilú billentyűket kényelmes és kattogós érzés lenyomni, még úgy is, hogy érezhetően puhák a gombok.

A széles touchpad az MSI gaming laptopjaitól megszokható kényelmet és érzékenységet hozza, a gombok pedig kényelmesen és kielégítően kattognak az alsó szélen.

A legjobb része a laptopnak viszont kétségkívül a 300Hz-es monitor, amivel még egy böngészőben görgetni is élmény. A fényerővel és a színekkel nem találtunk kivetnivalót. Talán egy kicsit zavaró, hogy a matt borítású kijelzőről is sok csillogás verődik vissza, és kicsit szűk a belátási szög is. Viszont feltételezzük, hogy egy ilyen gaming laptopot senki sem a szabad ég alatt, éles napsütésben tervez majd használni.

Összességében komoly frissítés vár az MSI GS sorozatra a GS66 Stealth képében. Ahogy korábban is említettem, sem a jövőbeli áráról, sem pedig a megjelenés dátumáról nem tudunk egyelőre sokat. A GS65 Stealth Thin kimaxolt verziói egymillió forint körül voltak, a 300Hz-es monitor pedig valószínűleg jócskán megdobja ezt az összeget is.

Ti vennétek egy ilyen gépet a 300Hz-es monitor miatt, vagy maradtok asztali gépeknél?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

×