Mostantól a hivatalos állami szerv támogatását is élvezik a középiskolai Fortnite bajnokságok, újabb fontos lépés az esport általános elfogadottsága felé.

Együttműködésre lépett az Egyesült Államok középiskolai sportágak bajnokságszervezéséért felelős NFHS és a PlayVS, így már idén tavasztól elindulhat a hivatalos középiskolai Fortnite-liga – számolt be róla a TechCrunch.

Az Egyesült Államokban a középiskolai és egyetemi sportbajnokságok elképesztően népszerűnek számítanak, sok esetben az adott sportág felnőtt bajnokságainak nézettségével is vetekednek. Ez hagyományosan az olyan sportágakat jelenti, mint az amerikai foci, a kosárlabda vagy a baseball – mostantól pedig akár a Fortnite is.

A PlayVS még 2018-ban jött létre, azzal a céllal, hogy áttekinthető és könnyen elérhető módon szervezzen félhivatalos bajnokságokat. Sajátos hozzáállásuk, hogy ehhez a játékok fejlesztőivel is megállapodásokat kötnek, így bár nem hivatalosan szentesített versenyeknek számítanak az általuk szervezett események, de támogatást élveznek.

Már korábban is egyezséget kötöttek az NFHS-sel, így a League of Legends és a Rocket League játékokkal már egy ideje szerveznek hivatalos iskolai bajnokságokat. Most azonban az Epic Games-szel is sikerült megállapodniuk, hogy a Fortnite is felkerüljön erre a listára. Nem teljesen tiszta, hogy ez a Fortnite is a megszokott bajnokság

Fortnite

Egy texasi középiskolai amerikai foci meccs, 53 ezer (!!!) nézővel | Kép forrása: dallasnews.com

Feltörekvő tehetségek

Hogyan is néz majd ez ki a gyakorlatban? Az iskolák nevezhetnek, hogy a csapatuk indulhasson majd a bajnokságon. Játékosonként 64 dollárt kérnek majd el tőlük (melyet vagy az iskola, vagy a szülők, vagy a játékos fizet), ezért cserébe a PlayVS a teljes rendszert biztosítja. A Fortnite esetében erre a nevezési díjra nincs szükség, hiszen az Epic Games állja ezeket az összegeket.

A játékosnak nincs más dolga, mint a saját (vagy az iskola) hardverével bejelentkezzen a kiírt időpontban a megadott szerverre, lejátssza a meccset, a PlayVS pedig kiértékeli a mérkőzést, még utólagos statisztikákat is biztosít a résztvevőknek.

Minden tanévet két szezonra osztanak, egy őszire és egy tavaszira. Mindkettő két hetes előszezonnal indul, amit egy nyolc hetes bajnokság követ, melynek végén a legjobb csapatok bejuthatnak a döntőbe, melynek végén egyetlen páros kapja meg a bajnoki címet. (A Fortnite bajnokság hivatalos játékmódja a Duo lesz.)

A PlayVS arról számolt be, hogy ezidáig 13 ezer iskola jelezte, hogy szeretne részt venni majd a bajnokságon. Ez az ország iskoláinak 68%-át jelenti, összehasonlításképp 14 ezer iskola rendelkezik amerikai foci programmal.

Kitörési lehetőség

Letagadhatatlan, mennyire fontos az iskolai sport szerepe az egész sportág fejlődése érdekében. A sportcsapatok számára nagyszerű előzetes felmérési lehetőség a középiskolai és egyetemi csapatokat megfigyelni, hogy előre tudják, melyik játékosokat érdemes beszerezniük a vásárlási szezonban.

A diákok számára viszont még egy fontos jelentősége van a hivatalos középiskolai sportoknak: az itt jó teljesítő játékosok általában sportösztöndíjjal juthatnak be a legjobb egyetemekre. Ezek az egyetemek ugyanis szeretnék, hogy övék legyen a legjobb csapat, így próbálnak lecsapni a legjobb középiskolás játékosokra, és kvázi ingyen oktatással magukhoz csábítani őket.

Így ha ez a Fortnite bajnokság sikeres lesz, már nem csak egy tehetséges focista, kosárlabdázó vagy baseballozó kapja meg ezt a lehetőséget, hanem az ügyes gamerek is. Innentől pedig csak rajtuk áll, hogy mihez kezdenek vele.

Bár érdemes megjegyezni, hogy egyelőre nincs konkrét hír arról, hogy a középiskolai bajnokság folytatódna az egyetemeken is. Az NFHS ugyanis bár kapcsolatban van az NCAA-val (a szervezet egyetemi sportbajnokságokat szervező megfelelőjével), a PlayVS-nek külön szerződést kell kötni velük is.

Ám ha ez is megtörténik majd, ez megnyithatja majd az utat más esport címek előtt is, arról nem is beszélve, hogy standardizálhatja a bajnokságokat, és közelebb hozhatja az esport-versenyek felépítését a hagyományos sportágakéhoz. Ez pedig tovább javíthatná az esport széles körű társadalmi megítélését.

Melyik címet tudnátok hivatalos középiskolai sportágként elképzelni Magyarországon?

×