A Riot Games alkalmazottai még 2018-ban indítottak pert a cég ellen nemi megkülönböztetés miatt. A Riot kártérítésre felajánlott összegét azonban kevesli a bíróság.

Még 2018 közepén a Kotaku tényfeltáró cikkéből tudtuk meg, hogy milyen helyzetbe kerültek a Riot Games női alkalmazottai. Kiderült, hogy egyáltalán nem igazságosan kapnak bért, sőt szexuális zaklatást kell átélniük. A nemi megkülönböztetés és a vezetőség szexista megnyilvánulásai miatt pert indító nők végül elérték céljukat: a cég kártérítést ajánlott fel. A Riot és a sértett alkalmazottak megállapodása szerint, mindenki kártérítést kap, attól függően, hogy milyen régóta dolgozik ott, milyen pozícióban stb. Minderre a Riot összesen 10 millió dollárt szánt.

Vége a pernek: a Riot 10 millió dollár kártérítést fizet női alkalmazottainak

 

Bár akkor úgy tűnt, hogy ezzel az ügy le is zárult, ám most úgy tűnik, hogy a kaliforniai bíróság nem hagyta annyiban az ügyet. Ahogy arról a Dot Esport is beszámolt, a bíróság február 3-án dönt a Riot Games és a nemi diszkriminációt és szexuális zaklatást átélt nők korábbi megállapodásáról, melyben ugye az a bizonyos 10 millió dollár szerepel. Az ügyészség szerint az alkalmazottak viszont sokkal többet érdemelnek.

A kaliforniai szakszervezet (DFEH) szerint ugyanis legalább 400 millió dollárt kéne a kárpótlásra száni – írja a Los Angeles Times. Ez az összeg ugyanis magában foglalná a férfiak és nők bérkülönbségének kompenzálását, a szexuális zaklatás után járó kártérítésen túl. Annak ellenére tehát, hogy a Riot mindent megtett, hogy mindenki elégedett és boldog legyen a cégben, úgy tűnik, nem járt különösebb sikerrel.

Közben a Riot is reagált a 400 millió dolláros javaslatra. Szerintük ez abszurd összeg és egész egyszerűen megalapozatlan. Joe Hixson, a Riot szóvivője szerint a DFEH által meghatározott összeg „nem ésszerű”.

„A DFEH kompenzációs elemzése kizárólag a nemen alapul. Minden férfit összehasonlítanak minden nővel és egyenlő bért vesznek alapul. Olyan kulcsfontosságú tényezőket figyelmen kívül hagyásával, mint a munkakör, a feladatok, a készségek, a tapasztalat vagy az iskolai végzettség” – mondta Hixson a Dot Esports-nak.

Kép forrása: Colin Young-Wolff

A Riot tehát nem ért egyet az összeggel. Miközben persze arra törekszenek, hogy a problémákat megszüntessék a cégnél, és mindenki megfelelő kártérítést kapjon.

„Örülünk, hogy a felperesek az egyezséget javasolták, hiszen így könnyedén tisztázhattuk az esetet. A jelenlegi helyzet egy nagyon fontos előrelépés az ügyben és bizonyítja elkötelezettségünket azért, hogy tiszteletben tartsuk értékeinket, és hogy a céget befogadó környezetté tegyük az iparág legnagyobb tehetségei számára – jelentették ki még tavaly.

A kaliforniai bíróság február 3-án dönt arról, hogy a Riot 10 millió dolláros felajánlása elfogadható-e, vagy elutasítják.

Neked jogos a 400 millió dolláros összeg?

https://www.facebook.com/groups/erackgaming/

 

×