Az óriási nyereség nyilvánvalóan nagyban köszönhető egy aranyos sárga lénynek, aki csak annyit tud mondani: Pika Pika.

A legtöbb szórakoztató médiavállalatnak van 1-2 nagy zászlóshajója, mely fényesen ragyog és segíti a vállalat megélhetését. Például a Marvel számára a legfontosabb talán a Bosszúállók franchise, a Square Enix számára pedig mondjuk a Final Fantasy és a Dragon Quest.

A Pokémon viszont egyedülálló abban az értelemben, hogy maga a Pokémon név lett franchise és az utóbbi időben jobban teljesít, mint valaha. A Social Game Info, japán játékipar hírügynöksége szerint a Nintendo tulajdonában lévő The Pokémon Company az elmúlt pénzügyi évben 13.389 milliárd jen nyereségre tett szert. Nem csak a szám óriási, de az előző évekhez képest jelentős javulást mutat.

Kép forrása: Youtube

Az igazi változás akkor látható jól, ha visszamegyünk néhány évet: 2014-ben a vállalat mindössze 1 milliárd jen nyereségre tett szert. Más szóval, mindössze öt év alatt a nyereség több mint 1200 százalékkal nőtt.

Érdekesség, hogy a kiadott pénzügyi táblázat alapján 2017-ben még jobban teljesített a cég, mint legutóbb. Akkor 15.900 milliárd jen volt a nyereség úgy, hogy 2016-ban még az 1 milliárdot sem érték el. Ne felejtsük el azonban, hogy a Pokémon Company számviteli éve márciustól februárig tart, tehát a 2016-os adatok az azt megelőző időszakra vonatkoznak. A 2017 februári adat már magában foglalja a 2016 közepén megjelent Pokémon GO sikereit is, így az elképesztő változás talán nem is meglepő.

Kép forrása: Social Game Info

A fenomenálisan sikeres mobiljáték abszolút kibővítette a Pokémon videojátékok felhasználói bázisát. Ma mindenki, akinek van okostelefonja, beléphet a Pokémonok világába és még Nintendo konzol sem kell hozzá. A Pokémon GO további vonzereje, hogy ingyenes, de a mikrotranzakciókkal teli játékból jól megél a vállalat. A Pokémon Go persze folyamatosan frissül, hogy új játékosokat vonzzon be.

Ezen kívül nem egy Pokémon projekt indult be a világon, ami tovább növeli a népszerűségét. Pikachu és társai sokak szerint még mindig imádnivalók, így szinte bármit el lehet adni velük. Nem meglepő tehát az sem, hogy a cég további Pokémon játékokat ad ki, többek között a hamarosan megjelenő Pokémon Sword and Shield-hez is nagy reményeket fűznek.

Kép forrása: Dexerto

Bár valóban nagy bevételre tesznek szert, ne felejtsük el, hogy a cég mindig azt adja a rajongóknak, amit azok elvárnak. Ha a Pokémon igazán élvezetes játékélményt nyújt, akkor bizony életbe lép a „shut up and take my money” effektus.

Te szereted a Pokémonokat?

×