Igaz a Navi 10 csak az idei E3-on mutatkozik be július 7-én, de az internetre felkerült 2 kép, egy feltehetőleg Navi 10-es PCB-jéről.

A PCB, az úgynevezett nyomtatott huzalozású lemez (rövidítése: NYÁK, angolul Printed Circuit Board), a nyomtatott áramkörök központi eleme. A most kiszivárgott képekből kiderül, hogy egy tovább gondolt GCN architektúrára épül és 7 nm-es gyártási technológiával készül, mint a Radeon VII. Teljesítménye akár egy RTX 2070 vagy RTX 2080 szintjén is lehet majd. Persze ez csak spekuláció.

AMD, Navi 10, PCB

Kép forrása: Youtube

 

Amit már most tudhatunk, hogy egy 256 bites memóriabuszon csücsülő 8 vagy 16 GB-os GDDR6-os kiadás lesz. Szóval 8 memóriachip lesz a GPU körül, melyek 1 vagy 2 GB-osak is lehetnek. A tápellátást is meg tudjuk állapítani: 2x 8 pines tápcsatlakozóval rendelkezik majd, amire valószínűleg szükség is lesz. Ez elméleti szinten 375 Watt-os TDP-t fog jelenteni, de szerény véleményem szerint az alábbi videóból származó képre alapozva 250-300 Watt a reális.

AMD Navi 10 PCB – Kép forrása: Youtube

A 8 fázisú VRM helye is látható, ami kevesebb, mint a Radeon VII-esen, így annál kisebb fogyasztással várható, ami ugye 295 Watt-os TDP-vel rendelkezik. Így inkább a 250 Watt-os fogyasztást fogják megcélozni, különben mire szolgálna a 2x 8 pines tápcsatlakozó? A furatok elhelyezkedéséből kiindulva ezen is blower típusú gyári hűtő lesz. Bízom abban, hogy a gyári blower hűtős verzió mellett kapható lesz más típusú hűtővel is. Nem úgy, mint anno az R9 290X esetében, aminél a megjelenéskor fogyasztásához képest egyértelműen kevés volt a gyári blower típusú hűtő teljesítménye.

AMD, Navi 10, PCB

Kép forrása: Youtube

Ti várjátok az új AMD Navi kártya megjelenését?

×