Nem nehéz rákapni a történelmi és mitológiai sztorikra, ha úgy dolgozzák fel őket, mint ez a néhány vad sorozat, amit hazai streamingen is elérsz.

Gábor János

2024.05.09. – Merész dolog azt állítani – főleg egy rajongónak (ha az vagy) -, hogy van még jó pár, a Vikingek színvonalát megütő sorozat, de ezen a listán tényleg ilyeneket gyűjtöttünk össze. A történelmi háborúk, intrikák, merényletek, hadi stratégiák, hatalmi harcok vagy mitológiai történetek olyan sztorikat ihlettek, amelyeket tényleg élmény nézni. Íme 7 olyan sorozat, ami a legjobban hozza a Vikingek hangulatát és izgalmát.

Vikingek: Valhalla (2022-)

Teljesen adja magát, hogy a vérzivataros Vikingek után 100 évvel játszódó, a leszármazottak történetét elmesélő spinoffal biztosan érdemes folytatni az északi történelmi kalandozást. Ne tedd túl magasra a lécet: nem üti meg az eredeti sorozat művészi színvonalát, viszont legalább annyira látványos és közel annyira izgalmas. A történet az ismert Kattegatból indul. Ragnar Lothbrok leszármazottai itt esküdnek bosszút az Angliában lemészárolt honfitársaik miatt és megtorló hadjáratra indulnak. A Netflixen a 2022 óta elkészült két évad 16 epizódja darálható, magyar szinkronnal.

Trónok harca (2011-2019)

A Vikingekhez hasonlóan a Game of Thrones is a hűség, az árulás és a hatalom könyörtelen hajszolásának témáit járja körül egy gazdag mitológiával feldúsított világban. A sorozat életre kelti Westeros bonyolult politikai dinamikáját, ahol a nemesi házak kíméletlen küzdelemben versengenek a Vastrón irányításáért. Az utolsó évad sajnos tele van bosszantó következetlenségekkel és alibizéssel, amit elsősorban a nem készülő regények miatt hiányzó irodalmi alapanyag okozott. Ettől függetlenül megéri végignézni, mert grandiózus, tényleg epikus kaland. Magyar szinkronnal is nézhető, az HBO Max kínálatában.

Sárkányok háza (2022-)

A Trónok harca előzménysorozata nem csak a nagy elődnek, hanem a Vikingeknek is méltó utódja, meggyőző, új karakterekkel, lebilincselő fordulatokkal, óriási sárkányokkal és csatákkal, lehengerlő látványvilággal. Remek érzés visszatérni Westeros fantáziavilágába, amit a Targaryen család lassan, de biztosan lángra lobbant. A fantasy műfaj hardcore rajongóinak készült, és mesterien ötvözi az intenzív akciót a bonyolult politikai intrikákkal, szóval olyan lebilincselő narratívát hoz létre, ami a Vikings-rajongók körében is méltán népszerűvé teszi. Magyar nyelven streamelheted az HBO Maxon.

Az utolsó királyság (2015-2022)

A The Last Kingdom sok tekintetben közel áll a Vikingek történetvezetéséhez, ráadásul ugyanúgy középkori történet, az angol királyságban, Wessexben, egy olyan időszakban, ami átfedésben áll a Vikingek történetével. Ugyanakkor épp’ elég kreatív különbséget tartogat ahhoz, hogy a saját érdemei alapján legyen szerethető. A legnagyobb húzás az, hogy megtörtént események láncolatát mutatja be úgy, mintha azok laza vagy szoros szálakkal egyazon legendás személyhez, a fiktív Uthred Ragnarsonhoz kötődnének. Nagyszerű akciójelenetek és véres csaták, hiteles (gyakran magyarországi forgatási helyszíneken épített) díszletek, lebilincselő cselekmény és rengeteg színes, izgalmas karakter teszi lekapcsolhatatlan sorozattá. A Netflixen mind az öt évad magyar felirattal streamelhető. Készült hozzá 2023-ban egy lagymatagabb film is, A hét király halála címmel, ami viszonylag felesleges új lezárást ad az egyébként is kerek történetnek.

A hatalom gyűrűi (2022-)

Szerintem hagyjuk, hogy a laza szálakkal a Szilmarilok könyvből merítő előzménysorozat mennyire méltó A gyűrűk ura filmek örökségéhez. Mert nem az. De ez miért baj? A hatalom gyűrűi egy teljesen másik történet, más platformon, más történetvezetéssel, csak éppen ugyanabban a világban, évezredekkel Frodó nagy utazása előtt. Ha ennyire más, akkor nem is kell Peter Jackson filmjeihez mérni. Ha azzal a szemmel nézed (az Amazon Prime-on magyar nyelven), hogy kíváncsi vagy egy teljesen új, epikus középföldei kalandra, ami Szauron megérkezésének körülményeit meséli el (kifejezni se lehet, hogy MENNYIRE látványosan), akkor már csak néhány színész ripacskodásán kell felülemelkedned, hogy élvezni tudd. Ha tudsz így hozzáállni, akkor kár kihagyni.

Róma (2005-2007)

A Magyarországon jelenleg nem elérhető Spartacushoz hasonlóan az HBO két évadból álló eposzának is sikerül élvezetesen bemutatnia az ókori Róma zord életét és kaotikus társadalmi-politikai történéseit. Rengeteg intenzív, szórakoztató csatát és akciójelenetet láthatsz, a hírhedt birodalom legzavarosabb és legeseménydúsabb korszakából. A Róma a hűség, a becsvágy és az árulás témáit járja körül egy olyan részletgazdag világban, amit a Vikings-rajongók is okkal imádnak. A sorozat Róma néhány kiemelkedő személyiségre, Julius Caesarra és Pompeius Magnusra, pontosabban a hatalom megszerzéséért folytatott küzdelmeikre összpontosít. Magyarországon az HBO Max tartja műsoron.

Borgiák (2011 – 2013)

A listánk nem fantasy, hanem tényleg történelmi címei között talán ez a sorozat követi le a legpontosabban azt a korszakot, amiben játszódik. Persze vannak benne nézhetőséget fokozó fiktív események, de ez semmit sem von le az értékéből, főleg azért, mert a középkori pápaság titkos színfalai mögé nézve mutatja meg, hogy még a legszentebbnek beállított intézményben is mekkora fertőt és korrupciót eredményez a politikai érdek és a hatalomvágy. Zseniális színészekkel telepakolt, végletekig izgalmas és lenyűgöző, ám kissé befejezetlen sorozat. Idő előtt elkaszálták – néztem volna még, és te is így fogod érezni. Nálunk a SkyShowTime kínálatában találod, magyar hanggal.

Ezeket se hagyd ki:

7 brutális bosszúfilm, amit muszáj látnod, ha eddig kimaradt az életedből

×