Ian Fleming, a James Bond karakterének és történeteinek atyja egyenesen utálta, hogy Sean Connery lesz a 007-es titkosügynök.


Bódi Dániel

2024.05.09. – Ha valaki, akkor a titkosügynökből sztáríróvá lett Ian Fleming egészen biztosan tudja, hogyan kell kinéznie a filmtörténelem legkortalanabb karakterének, a generációkon átívelő nőcsábász akcióhősnek, James Bondnak.

És nagyon nem úgy, mint Sean Connery.

Meglepődtél? Pedig a legtöbbek által tévesen elsőnek vélt, de Barry Nelson után valójában a második, a rajongók szerint máig a legjobb James Bondot alakító skót színészlegendát először rettentően utálta Fleming, aki elsősorban önmagáról és Hoagy Carmichael amerikai énekesről mintázta a brit ügynök kinézetét. Az első könyvek leírása alapján Bond, bár kétségtelenül jóképű, de nem egy kifejezetten megnyerő külsejű figura, az MI6 sötét, tompa eszköze, akinek a hideg kegyetlenség ül az arcán. De mégis, rettentően kifinomult, elegáns, jóízlésű és művelt.

Fleming elképzelése alapján készült eredeti vázlatrajz James Bondról.

Fleming az első igazán nagyszabású Bond-mozihoz egy teljesen másfajta színészt képzelt: Richard Burton, vagy David Niven lett volna szerinte a tökéletes választás Connery helyett, akit egy durva nyakasnak, túlméretezett kaszkadőrnek tartott. Az író még a gondolatot is utálta, hogy egy olyan alak játssza a 007-est, aki képtelen normális angol mondatokban beszélni a királynőhöz, és a legkevésbé sem hasonlít arra az alakra, akit eredetileg elképzelt.

De mégis, az 1960-as évek elején tartott meghallgatása során Connery annyira meggyőzte Albert Broccoli és Harry Saltzman producereket, hogy hajlandóak voltak harcba szállni Fleminggel is. Miután megegyeztek a színésszel, a Dr. No rendezőjére, Terrence Youngra hárult a nem túl nemes feladat, hogy valahogyan győzze meg az írót arról, hogy Connery lesz a tökéletes választás, így hát az első útjuk a szabóságba és a cipészhez vezetett. Itt aztán Connery megkapta a Bond-külsejét, amit látván Fleming jégszíve is enyhülni látszott, de az igazán nagy átütés csak a film 1962-es bemutatója után jött.

Fleming az évek múlásával nemhogy megkedvelte Connery-t és a hat filmen átívelő emlékezetes Bond-alakítását, de még a könyveiben is úgy kezdte alakítani a 007-est, hogy az olvasva-képzelve is olyan legyen, mint a filmekben. Sőt, az író odáig merészkedett, hogy az utolsó előtti James Bond-könyvében, az 1964-es kiadású Csak kétszer élszben konkrétan Connery skót származásával tette egyelővé Bondét, ami az egyik legnagyobb „bocsánatkérő” elismerés, amit a színész Flemingtől valaha kaphatott.

„Rettenetes sznob. De nagyon jó társaság – óriási tudású ember, beszélt németül és franciául, egyszer pedig interjút készített Sztálinnal, amikor a Reutersnek dolgozott” – mesélte Connery 1983-ban a Rolling Stone magazinnak adott interjújában, amiben elmondta, hogy soha egy percig sem neheztelt Flemingre, amiért először annyira elutasító volt vele.

James Bond azóta összesen nyolc színészt fogyasztott el, most épp Daniel Craig búcsúzik tőle, aki Pierce Brosnantől vette át a stafétát még 2006-ban. A színészek pedig mind-mind hozzátettek valami egészen egyedit a titkosügynök karakteréhez, akikben igazán csak egy közös van, hogy rázva, és nem keverve isszák a vodka martinit.

Ezt is olvasd el:

Tudtad, hogy a Fallout-játékok tele vannak világsztárokkal?

×