A FullHD még mindig toronymagas a legnépszerűbb felbontás, ám egyre többen hajlanak az 1440p vagy épp a 4K felbontások felé.

2024.05.09. – Ha megfigyeljük a Steam havonta jelentkező statisztikáit, akkor bizony hamar feltűnhet, hogy a felbontásokat tekintve még jó ideig a FullHD lehet az úr. Néhány százalékot mindig morzsolódik a 1080p monitorokat használó aránya, de talán 5 év alatt sem akad legyőzőre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne feljebb is nézelődni, ha monitor után kutatunk. Manapság a 1080p mellett az 1440p és 4K felbontású monitorok a legelterjedtebbek, illetve ezek ultraszéles kialakításai.

A legtöbb felhasználónak azonban talán az 1440p lehet a legjobb választás. Ez a felbontás már minőségi ugrás a FullHD-hoz képest, ám messze nem igényel akkora nyers teljesítményt a gépünktől, mint a 4K. Arany középútnak lehetne ezt hívni manapság, melyek a gyártók is egyre jobban felismernek. 2024-ben már elérhető áron is találunk ilyen monitorokat, az sem titok, hogy leginkább a 27 inches képátló hódít a gyártók körében. A TechSpot segítségével azt vizsgáljuk meg, hogy melyek lehetnek a legjobb opcióink, ha ebben a kategóriában nézelődnénk. Rengeteg monitort teszteltek az elmúlt hónapokban, ezek közül válogatták ki az igazán ütős modelleket.

Az AOC monitora több szem pontból is különleges. A megszokott IPS helyett VA panelt használ, mely kellemes feketékkel és kontraszttal kecsegtet, ám nem kell kicsengetni az OLED felárat. Mindezt 180 Hz-es képfrissítéssel fűszerezte meg a gyártó, ám az igazi ereje a MiniLED háttérvilágításban rejlik. Az általánosan megszokott, egy-két darab háttérvilágítás helyett több száz LED vállalja magára a feladatot, mely átmenetet képezhet a klasszikus és OLED monitorok között. Ezeket külön-külön is lehet kapcsolgatni, mely szintén javít a kontraszton. A technológiának köszönhetően akár 1000 cd/m2 fényerőre is képes a monitor, melynek köszönhetően a HDR képességei is kimagaslanak, miközben a lélektani 200 ezer forintos árat sem lépi át.

A HDR (High Dynamic Range) a nagy dinamikus tartományt jelenti, és olyan technikára utal, amely megjeleníti a tartalom részleteit mind nagyon világos, mind nagyon sötét jelenetekben. Természetesebb és valósághűbb képet ad még szélesebb kontrasztú tartomány mellett is. Például egy nagyon sötét barlangi jelenetben a HDR tévék, monitorok megmutatják a barlang falainak megjelenését, színét, valamint textúráját is. Ezeket a részleteket könnyebb elkülöníteni több fényforrás segítségével, ezért remekelnek ebben a több száz/ezer mini-LED segítségével háttérvilágított monitorok vagy a pixelenként felvillantott OLED monitorok. 

Az SDR kifejezést azokra a monitorokra használhatjuk, melyek nem rendelkeznek a fentebb is részletezett HDR képességekkel. Hazánkban igazán különleges helyzet alakul ki az árazásnak köszönhetően. Míg a fenti MSI modell a „budget” jelölést kapta a TechSpot munkatársaitól, hazánkban éppen olyan áron mozog, mint az AOC monitor. Ennek ellenére az IPS – VA panel miatti különbségnek köszönhetően a kompetitív játékosoknak talán egy fokkal jobb választás lehet az MSI monitora, még akkor is, ha HDR képességekkel nem rendelkezik. A képfrissítés ebben az esetben is 170 Hz.

Alienware AW2725DF – Az abszolút prémium

Az abszolút prémium kategóriát képviseli az Alienware üdvöskéje, erről a 400 ezer forintos árcédula árulkodik. Az OLED technológiának hatalmas felára van még manapság is, ám a tökéletes fekete, a végtelen kontraszt és az elképesztő színek kárpótolják a vásárlókat. A kompetitív játékosoknak is érdemes lehet kacsintgatni a technológia irány, hiszen jóval gyorsabban reagálnak a pixelek, mint a klasszikus panelek esetén. Mindezt 360 Hz-es képfrissítéssel fűszerezte meg a gyártó, csak legyen ami kihajtja.

LG 27GR83Q – Kompetitív játékosoknak

Ha kell a magas képfrissítés, de a HDR képességek nem érdekelnek, akkor az LG monitora is remek választás lehet. Hazánkban sokszor 150 ezer forint alatt is megtalálható, miközben 240 Hz-es képfrissítéssel operál. 400 cd/m2 fényerejével világos szobában sem lesz probléma, az IPS panel pedig szintén garantálja a jó minőséget. A feketék nem biztos, hogy olyan szépek lesznek, mint a VA és OLED panelek esetében, de a célrétegnek ez nem számít.

Jól látható, hogy a fenti listában több remek opció is található, ám ezek más-más réteget szólítanak meg. Legyen szó VA panelről, IPS panelről vagy OLED panelről, mindenki megtalálhatja a számára kedvező opciót és irányt, akkor is, ha fontos a gyors képfrissítés.

Ezt olvastad már?

Ilyen egy átlagos gamer PC 2024 májusában – Helyreállt a rend

×