Hamarosan igen komolyan megdrágulhatnak a memóriamodulok, szóval ha RAM-ot szeretnél venni, minél előbb tedd meg!

2024.05.08. – Bármennyire is szerettük volna elkerülni, a hatalmas AI-robbanás bizony nagy hatással van a chipek és egyéb PC-alkatrészek gyártására és piacára. Mivel a mesterséges-intelligencia technológiák hatalmas mértékben fejlődnek és terjednek, egyre erősebb hardverre van szükség. Így aztán sajnos előfordulhat, hogy egyes szegmensekben készletthiány alakul ki, ami természetesen áremelkedéshez vezet. Ahogy arról nemrég a PCFórum is beszámolt, arról már korábban is lehetett tudni, hogy a memóriák terén áremelkedés jön, de sokkal durvább lesz, mint eddig gondolták.

Drágulnak a memóriák

A TrendForce piackutató legújabb elemzésében azt állítja, hogy a DDR4-es és DDR5-ös memóriák hamarosan 3-8 százalék helyett akár 15-20 százalékkal is drágábbak lehetnek. Ennek az az oka, hogy a gyártás sokkal jobban rááll a HBM memóriamodulok előállítására, ami a mesterséges-intelligencia fejlődéséhez szükséges. A HBM memóriák pedig jóval drágábban adhatók el, így a piaci részesedése jelentősen nőni fog a következő években. Mivel tehát hatalmas az igény a HBM memóriákra, és a gyártás egyre jobban átáll ezek előállítására, azt jelentheti, hogy kevesebb DDR4- es és DDR5-ös memória készül majd.

Mindez persze azt eredményezheti, hogy kevesebb memória lesz a piacon, a hatalmas igény pedig dráguláshoz vezet. Persze az elemzés szerint a HBM chipek ára is emelkedni fog, de kisebb mértékben, mint a DRAM esetében. A HBM eladási ára amúgy többszöröse a hagyományos DRAM-okénak, körülbelül ötszöröse a DDR5-nek.

Mi annyit tehetünk, hogy felkészülünk némi drágulásra a RAM-ok terén, és még most beszerezzük a szükséges holmikat. Ha mostanában akarsz PC-t építeni vagy bővíteni, akkor talán eljött az idő! Legalábbis, ha hiszel a TrendForce elemzésének!

Ezt láttad már?

A Sony 7 legnagyobb bűne, amit valaha elkövetett a PlayStationnel

×