Az Nvidia Chat with RTX első publikus verziója február közepén jelent meg. Alig három hónap alatt is rengeteget fejlődött.

2024.05.05. – Vitathatatlan, hogy az Nvidia az elmúlt években a legfőbb hangsúlyt a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásokra szentelte. Nem véletlenül tették azonban ezt. A saját megoldásaiknál is aktív szerepet tölt be az AI, hiszen a DLSS vagy épp az RTX Video Super Resolution aktívan támaszkodik az algoritmusokra. Az évekkel ezelőtt bemutatott RTX Voice is a cég videokártyáin található Tensor magokat aknázza ki, hogy minél hatékonyabb zajszűrést biztosíthasson a felhasználóknak. 2024 februárjában pedig még magasabb szintre emelték ezt, ráadásul teljesen ingyen.

Az Nvidia Chat with RTX májustól már képeket is kezel

Az Nvidia Chat with RTX májustól már képeket is kezel

A felhasználók február közepétől a játékoktól, videós tartalmaktól teljesen eltérő felhasználási módra is hasznosíthatják a gépükben pihenő egységeket. A Chat with RTX azok számára nyújt alternatívát, akik valamilyen oknál fogva nem bíznak az online elérhető AI chatbotokban. A Chat With RTX teljes mértékben a felhasználó gépén fut, ez jelenti azonban a hátrányát is. A Chat with RTX kizárólag a Geforce RTX 30 és 40 kártyákon fut, hiszen az RTX 20 szériás modellek Tensor magjai nem tudnának elegendő és használható teljesítményt nyújtani a chatbot futtatásához.

Egyre okosabb az Nvidia saját AI chatbotja, a Chat with RTX

Az első verzió használatát az oldal hasábjain is bemutattuk. Az alapelv azóta sem változott, ám május első napjaira sokat okosodott a Chat with RTX. Az Nvidia egy rövidke videó keretein be is mutatta az újdonságokat, melyek valóban hasznos funkciók lehetnek, ha egyszer elkészül a végleges alkalmazás. Nézzük is a legfontosabbakat:

  • Az AI mostantól hangfelismerésre is képes, akár több nyelven is
  • Több modellt is kezel a Chat with RTX, köztük a Google Gemma nevet viselő megoldását
  • Mostantól akár képeket is felismer, sőt helyi mappákban is tud képeket keresni az alkalmazás

Vannak azonban olyan funkciók, melyekre még várniuk kell a felhasználóknak. Az Nvidia megoldása gondban van, ha korábbi feladattal kapcsolatos kérdésre kell visszamenőlegesen válaszolnia, mely a népszerű chatbotoknak már könnyedén megy. Remélhetőleg erre a funkcióra sem kell olyan sokat várni már. Egy azonban biztos, az Nvidia nem hagyja kiaknázatlanul a saját kártyáit.

Ha kipróbálnád a chatbotot:

Végre beszélgethetsz a videokártyáddal – MINDENT a Chat With RTX-ről

×