Ismét felröppent a pletyka, miszerint a Sony idén már tényleg leállítja a PlayStation 3 (PS3) online szervereit és áruházát.

2024.04.30. – Nagyon régóta azon gondolkozik a Sony, hogy a legendás PlayStation 3 online szervereit és online boltjt végleg leállítják, miután szerintük már nem érdemes őket fenntartani. Nos, nemrég ismét felbukkant egy pletyka, miszerint a PS3 2024-ben tényleg leszakadhat az online világról, játékosok millióit elvágva az online funkcióktól. Persze ez nem hivatalos infó, de azért erre nem árt felkészülni.

Már volt rá példa

A helyzet az, hogy a Sony nem most, hanem már 2021-ben meg akarta szüntetni a PS3 konzol online támogatását, szóval csak idő kérdése volt, hogy a dolog mikor merül fel megint. Akkor az volt a terv, hogy az PS Store szűnik meg a PS3 gépeken, de a rajongók olyan szinten felháborodtak, hogy a Sony végül meggondolta magát.

„Egyértelmű, hogy rosszul döntöttünk. Azt látjuk, hogy sokan közületek továbbra is szeretne vásárolni klasszikus játékokat a PS3-ra és a PS Vitára, ezért megoldást találtunk az áruházak működésének folytatására” – írta a Sony egy közleményben, 2021 áprilisában.

A PS3 volt a Sony harmadik nagy játékkonzolja, amire bár vitathatatlanul sok nagy sikerű játék jelent meg, de a japán cég azért elkövetett egy-két hibát élettartama során. A konzol persze sokak nagy kedvence lett, miután talpra állt, aminek oka az is, hogy a Sony a mai napig támogatja az online játékvásárlást és játékfunkciókat.

Miért fontos ez?

Azért, mert egy tavalyi PlayStation szivárgásból az derült ki, hogy még még mindig milliók tolják a PS3 játékokat. Az online szerverek megszűnésével 2 millió játékost hagynának magukra. Ha lehet hinni a szivárgásnak, akkor a konzolhoz az utolsó frissítés valamikor 2024-ben érkezik, amivel elveszíti az online játék lehetőségét és a PlayStation Store hozzáférést. A Microsofttal ellentétben azonban a Sony nem sok alternatívát kínál a PS3 rajongóknak. Bár az Xbox 360 boltja is hamarosan bezár, sok visszafelé kompatibilis játék elérhető marad az Xbox One és az Xbox Series S|X konzolokon. Persze az is igaz, hogy a PlayStation Plus előfizetésben egyre több klasszikus játék tér vissza, ám ezzel mégis egy fontos korszak zárulhat le.

Persze az információt nem árt fenntartásokkal kezelni, de lehetséges, hogy a Sony idén is tesz egy próbát a leállásra. Ha a rajongók azonban ismét ellenzik, talán megint meggondolják magukat. Amúgy még ma is vannak olyan játékok, amik miatt érdemes lehet PS3-at venni.

Íme:

13 fantasztikus játék, amiért a mai napig megéri PS3-at venni

 

×