Nem olyan rossz az, ha pihen egy PS3 a polcodon, ugyanis rengeteg máig fantasztikus játék akad, amit csak azon a konzolon játszhatsz.


Bódi Dániel

2024.03.25. – 2024-ben megírni is érdekes volt, nem csak neked olvasni egy PS3-as játékajánlót, de hát nincs mit tenni, ha bizonyos játékremekek kizárólag a Sony harmadik, egyébként pedig a 7. generációs konzolján érhetőek el. A játékmentés, az utókornak megőrzés pedig sosem volt a Sony (vagy úgy a játékipar, főleg a Japán vállalatok) erőssége, emiatt pedig kétszer is aláhúzandó az állítás, miszerint

még ma is érdemes PS3-at venni.

Bár manapság egyre jobban odafigyelnek a visszafele kompatibilitásra, ez a 2010-es/20-as évek előtt koránt sem volt jellemző. A gyártók „éljünk a mának” felfogással készítették a játékokat és a konzolokat, pedig már akkor is bőséggel volt előttük példa eltűnő alkotásokra, vagy akár komplett generációkra. Mégis, a legtöbb PS3-játékkal csak egy működő konzol és egy ép lemez birtokában játszhatunk.

A Sony javára írandó, hogy a PS Plus Premium játékszolgáltatásának klasszikus csomagjával tényleg próbálkozik, de annak néhány száz PS1-es, PS2-es, PS3-as PSP-s címe együttvéve sem közelíti meg a PS3-on elérhető több mint 5100 játékra rúgó teljes kínálatot. És valószínű, hogy részben a játékgép speciális architektúrája miatt sosem fogja, de ami az emulátorok korában talán még elszomorítóbb, hogy egy csomó saját gyártású játékot sem hajlandóak (vagy tudnak) az újabb vasakra portolni. Emiatt pedig kétszer is aláhúzandó az állítás, miszerint

még ma is érdemes PS3-at venni.

Most pedig, hogy elégszer elismételtük ezt a nagyon fontos mantrát, jobb inkább rátérni azokra a máig fantasztikus, korszakos remekművekre, melyek miatt 2024-ben is érdemes beszerezni a 2006-ban piacra dobott és egészen 2017-ig gyártott lassan retróba forduló játékgépből.

1-3. Killzone 1+2+3

A Guerrilla Games nagy kiugrási lehetősége volt a Killzone-sorozat, aminek elkészítésére a Sony a Microsoft és az Xbox Halojának sikerén felbuzdulva bízta meg a csapatot. A Killzone 2006-os első része is ebben a szellemben készült, hogy ez lesz a Halo-verő, a PlayStation elsőszámű FPS-e, ami minden téren jobb lesz a Bungie legendás játékánál.

Hát nem lett. Sem akkor, sem pedig később, és bár a Killzone-játékok valóban fantasztikusak voltak, a szándékos Halo-opponálásból nem jöhettek ki jól. Retrospektív viszont hatalmas kár érte, még akkor is, ha a széria sírján olyan remekmű burjánzott, mint a Horizon. Folytatás épp emiatt sem lesz.

Sajnálatos, hogy a jövővesztett Killzone múltja is el fog tűnni hamarosan. A Sony egyetlen régebbi részt mentett meg a PS Plus Premium klasszikus játékkínálatával, a PSP-s mellékvágány Liberations-t, a fősodorbeli etapokat viszont csak és kizárólag PS3-on lehet játszani lemezről.

4-5. inFamous 1+2

A Pókember előtt az inFamous volt a Sony, úgy pedig a PS3-generáció nagy nyílt világú szuperhősjátéka, amit éppenséggel az a stúdió követett el, aminek nemrég a Ghost of Tsushima című remekművet köszönhettük. A Guerrilla Games-hez hasonlóan viszont a Sucker Punch sem futott be nagy karriert az inFamous-szériájával, pedig egyáltalán nem voltak rosszak ezek a játékok, sőt: látványban abszolút a kor csúcsa volt, és mivel akkoriban nem volt annyira elcsépelt az open world, meglehetősen újnak is hatott, aminek extra mélységet és stílust adott az elektromos szupererő.

Ugyan ezt a sorozatot is próbálták átmenteni a PS4-re, a Second Son inkább volt egy régi korszak utolsó hírnöke, mintsem egy újabb generáció amúgy látványos nyitánya. Ettől függetlenül az eredeti játékok sötét, komoly és komor tónusa, felnőtt hangvétele, valamint érdekes története miatt is érdemesek a figyelemre – az inFamous 2 például máig elég jól, stílusosan tud kinézni.

6-8. Resistance 1+2+3

A PS3-Xbox 360 rivalizálás egyik igen érdekes gyümölcse a Resistance-sorozat. Az egyértelműen Gears of War antitézisének szánt alternatív történelembe repítő és roppant brutális FPS az Insomniac Games fejlesztése volt, ami sokak számára furcsa kombináció lehetett, hisz a csapat a meseszerű Spyro és a Ratchet & Clank-játékokkal vált híressé, pedig valójában nem állt olyan távol tőlük ez a fajta játék.

Kevesen tudják talán, de a manapság leginkább szuperhősjátékokra szakosodott – legdolgosabb Sony – csapat legelső, mára teljesen elfeledett játéka a Disruptor egy PS1-es FPS, az 1996-os kornak megfelelően egy Doom-klón volt, amiben nem nagy meglepetésre mindenféle furcsa és nem túl barátságos lényt kellett halomra lőni. A Resistance tehát abszolút kézenfekvő volt számukra: jönnek az idegenek a Földre, nekünk meg el kell őket zavarni innen.

A Call of Duty ekkor már túlságosan pörgött ahhoz, hogy a játékmenethez ne az legyen az elsődleges példa, míg a felütés a Gearsből lett lenézve. A kombó remek volt, a Resistance pedig szépen bevonult a Sony-történelemkönyvébe mint az egyik legalulértékeltebb és legméltatlanabbul elfeledett exkluzív. Mivel folytatása már egészen biztosan sosem lesz, a Sony sem különösebben törekszik a megmentésükre, így a Resistance első és második része kizárólag PS3-on érhető el – természetesen lemezes formában, míg a 3. részt néhány országban a PS Plus Premium katalógusában is meg lehet találni.

9-10. LittleBigPlanet 1+2

Bár már nem ezen a néven, de a LittleBigPlanet egy máig futó játéksorozata a PlayStationnek, a rongybaba hőse a Sony egyik fő kabalája, de valamiért mégsem mentik meg ennek a csodás és különleges platformernek az első részeit az utókornak. A LittleBigPlanet, klasszikus és máig a legjobb felvonásaival kizárólag PS3-on lehet játszani, legalábbis akkor, ha találsz belőle egy lemezt, ami ugyan nem lehetetlen, de jóval kevesebbet találni a neten, mint gondolnánk. Sajnos, amennyiben a Sony nem lép, a LBP 1 és 2 bizonyosan el fognak tűnni.

11-12-13. MotorStorm 1 + Pacific Rift + Apocalypse

A MotorStorm mintha sosem létezett volna: egyetlen PS3-ról szóló beszélgetésben, gyűjtőcikkben, ajánlóban sem szerepel, ami óriási kár, hiszen nemcsak egy letűnt divatműfaj egyik legérdekesebb és legszórakoztatóbb mintapéldánya, de a PS3-éra egyik legjobb versenyjátéka is.

Volt idő, amikor hódítottak az extrém tematikájú versenyjátékok: ilyen volt a FlatOut, a Split/Out, a BurnOut, a Blur, és nyilván a MotorStorm, amiben szinte minden egyesült. A játék olyan, mintha házasítottuk volna a FlatOutot és a BurnOutot: eszeveszett tempóban kell már-már roncsautókkal mindenféle extrém körülmények között terepversenyeznünk, miközben lezúzhatjuk a saját és az ellenfelek járgányát. A szuperegyedi és izgalmas pályái és szettingjei mellett továbbá, hogy nem tesz különbséget a motor, a quad és az autó között, így gyakorta fordulhat elő olyan helyzet, hogy egy nagyobbacska négykerekű próbál felnyársalni egy szerencsétlen motorost.

A MotorStorm az egyik legjobb és legizgalmasabb versenyélmény, ami valaha készült. Adrenalindús, a pályák rendkívül jól vannak felépítve, amiket a részenként váltakozó egyedi tematika miatt meg sem lehet unni, a járműkínálat pedig mély és változatos. A kiváló muzsikákról már nem is beszélve. Sajnos a Sony ezt sem különösebben szeretné megmenteni, így a legtöbb és legjobb részeket csak PS3-on (és PSP-n) lehet játszani.

Na és neked melyik a kedvenc kizárólag PS3-on elérhető játékod?

Ezt is olvasd el:

13 zseniális videojáték, amit fantasztikus élmény többször újrajátszani

×