Az Insomniac Games adatszivárgása miatt derült ki, hogy még napjainkban is milyen sok aktív PlayStation 3 felhasználó van.

2023.12.29. – Talán mindenki hallott róla, hogy az elmúlt hetekben komoly adatszivárgás történt az Insomniac Games háza táján. A hackerek számtalan belső információt töltöttek fel az internetre, köztük a készülő Wolverine játék fejlesztési képeit, videóit. Sőt, az is kiderült, hogy milyen címekkel, tartalmakkal készülnek a jövőben.

Ami azt illeti, a rengeteg információ között megbújik pár olyan is, ami meglepő lehet. Nemrég egy statisztikai adat is megjelent, ami bizony a 2006-ban megjelent PlayStation 3 konzolra vonatkozik.

PlayStation 3

Bár a PS3 megjelenése nem volt zökkenőmentes, mivel sokan panaszkodtak, hogy túl drága lett és nem volt sok játék rá, a konzol a későbbi években több sikert is elkönyvelhetett. A PS3 életében több ikonikus cím is napvilágot látott, mint például Uncharted sorozat vagy a The Last of Us. A Metal Gear Solid 4 például csak ezen a konzolon volt elérhető. Most, több mint tizenöt évvel a megjelenése után a PS3-nak állítólag még mindig komoly aktív játékosbázisa van. Ahogy arról a PlayStation Lifestyle beszámolt,

2023 februárjában még mindig közel 2 millió aktív játékos tolta a PS3-at.

A 2022 decembere és 2023 februárja közötti adatok alapján havi 2,3 millió és 1,9 millió között ingadozott a PS3 játékosok száma. Ennek oka többek között, hogy akkor sok PlayStation 3 játék nem volt elérhető más platformokon, vagy csak PlayStation Plus előfizetés mellett.

Persze nem csak a PS3 adatai jelentek meg erre az időszakra vonatkozóan. A PS4 ugyanebben az időszakban 71,5 millió aktív játékost regisztrált. A PS5 a kiszivárgott információk szerint 2023 februárjára 37,1 millió aktív havi felhasználót produkált. Mindezt ugye annak ellenére, hogy sokáig nehezen lehetett kapni.

Persze a fenti adatok az év elejére vonatkoznak, de joggal feltételezzük, hogy még most is nagyon sokan veszik elő a PlayStation 3-at. Ennek oka talán az is, hogy az utóbbi években nagyon sokan szeretnek visszatérni a régi játékokhoz, amikor még teljesen más élményt kaptunk, teljesen más üzleti modell volt a játékok mögött. Nem lehet véletlen, hogy ennyi remaster, remake és reboot születik a játékiparban.

Manapság, amikor a játékok zöme rossz minőségben jelenik meg, amikor minden a mikrotranzakciókról szól, talán jó érzés visszatérni egy másik korba. Amúgy ehhez már nem is kell PS3 konzol. A PlayStation Plus szolgáltatás mára nagyon sok PS3 játékot is kínál, olyan címekkel, mint az eredeti Demon’s Souls és a Heavy Rain. A PS3 közel két évtizeddel később is igen erős játékosbázist tud felmutatni. Szép!

Ezt láttad már?

Valójában hány FPS-sel lát az emberi SZEM?

×