Ugyan eredetileg tavalyra volt tervezve a tüzet okádó robotkutya megjelenése, ám néhány hónap csúszással, csak most lett elérhető a Thermonator.

2024.04.25. – Úgy fest, hogy ismét előtérbe kerülnek a robotok, ugyanis mostanában csak úgy záporoznak az újabbnál újabb hírek ebben a témában. Még mi is cikkeztünk arról a továbbfejlesztett Boston Dynamics humanoidról, amit azért fejlesztettek ki a tudósok, hogy a veszélyes, vagy kínzóan unalmas ipari munkákat elvégezze az emberek helyett. Tavaly pedig a lángszórókra specializálódott Throwflame jelentette be, hogy piacra dobnak egy robotkutyát, aminek a hátára olyan lángszórót fognak szerelni, ami akár 30 méterig is „elfúj”. A rendhagyó gépkutyuli megjelenését még 2023-ra ígérték, ám az utolsó simításokkal megcsúsztak.

Egy kutya, ami igazából sárkány

Épp ezért váltak ismét relevánssá a robothírek, a szóban forgó Thermonator névre keresztelt lángszórós robotkutya ugyanis most vált elérhetővé a piacon. Körülbelül negyedévet csúszott a projekt, ám az eredmény minősége megkérdőjelezhetetlen, legalábbis ha tényleg arra vágyik valaki, hogy tüzet okádjon a kiskedvence. A Thermonator alapjául egyébként az Unitree Go2-es robotkutya szolgál, ami alapfelszereltségében, lángszóró nélkül egészen emészthető áron megkaparintható már. Az Unitree kontroller és egyéb extrák nélkül a robotért csupán „csak” 1600 dollárt kér, ami majd 600 ezer magyar forintnak felel meg.

Ám ha szeretnénk extrázni és mechanikus, repülésre képtelen sárkányként alkalmazni, már jóval mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkben. A Thermonator már 9420 dolláros árcédulát kapott, ami forintra lefordítva máris 3,5 milliót jelent.

 

Ezért cserébe a robotkutya hátán ott figyel a Throwflame ARC Flamethrower néven futó modellje, amely legfeljebb 9 méteres távolságba okádhatja a gázolaj vagy napalm segítségével előállított tüzet. Az életveszélyes játékszer okostelefonos alkalmazással, Wi-Fin és Bluetoothon keresztül is irányítható, a precíz navigációt pedig LiDAR-szenzoros akadályérzékelés és egy belső nézetes (FPV) fedélzeti kamera is segíti. – írja a PC World.

robotkutya

És ha már a felturbózott Atlas humanoid droid esetén meg kellett magyarázza a Boston Dynamics, hogy mire is készült, gondolom sokan kíváncsiak vagytok, hogy mit gondolnak a Thermonator létjogosultságáról. A Throwflame a mechanikus tűzköpőt irányított erdőtüzek előidézésénél, hó- és jégeltakarítási feladatoknál, valamint a mezőgazdaságban és a szórakoztatóiparban is hasznosnak gondolja.

Ezt olvastad már?

Győzött az Nvidia: soha nem volt még ilyen olcsó a legerősebb AMD VGA

×