Nem kell sokat várni a világ első 4 TB-os SD-kártyájára, ami a SanDisc márkanév alatt egy éven belül már ki is kerülhet a boltok polcaira.


Bódi Dániel

⚡ = villámhír. Kevés szöveg, csak a lényeg, gyorsan.

2024.04.16. – Bár sokan remélték, hogy hamarosan tényleg a tenyerünkben hordozhatunk 128 TB-os SD-kártyákat, 6 évvel az erre vonatkozó szabvány bejelentése után sem érkeztek még meg a boltok polcaira. Olyannyira nem, hogy 2025-ben még csak a 4 TB-nál járunk majd, legalábbis az a Western Digital minap leleplezett nagy terve, hogy jövőre a 2016-ban felvásárolt SanDisc márkanév Extreme Pro sorozata alatt először hozzanak kereskedelmi forgalomba ekkora tárolókapacitással bíró SD-kártyákat.

A WD frissen bejelentett 4 TB-os kártyája a 128 TB-ot is leíró Secure Digital Ultra Capacity (SDUC) szabványon alapul, amely az Ultra High Speed-1 interfészt használja, a Class 10 sebességi besorolás alá fog tartozni – vagyis minimum 10 MB/s és maximum 104 MB/s-os átviteli sebességre lesz képes, valamint V30 videó sebességi osztályú lesz, ami azt jelenti, hogy a szekvenciális írási sebessége legalább 30 MB/s-ra rúghat. Tulajdonképpen mérnöki bravúr, hogy mindez egy mindössze 2,1 milliméter vastag foglalatba kerül. A hivatalos és pontos írási-olvasási sebességről azonban még nem tudunk sok mindent, csupán a besorolásokból következtethetünk, az viszont már most biztos, hogy elsősorban a képrögzítéssel foglalkozók számára lesz érdekes: állítólag 8K-s felbontású videók rögzítésére is tökéletesen alkalmas lehet.

Mindemellett bejelentettek egy 2 TB-os SanDisk Extreme Pro SDXC UHS-I V30-as SD-kártyát is, aminek specifikációiról szintén nem tudni sokat, csupán, hogy a kategóriájában elérhető leggyorsabb kártya lesz. A pontos megjelenési dátumokat a WD később jelenti be, de cirka egy éven belül mindkét kártya megérkezhet: a 2 TB-os verzió elvileg idén nyáron, a 4 TB-os nagyfiú pedig valamikor 2025-ben mehet valószínűleg rettentő borsos áron a boltok polcaira.

Ezt is olvasd el:

Kell külön hűtés a PS5-nek és az Xbox-nak a túlmelegedés ellen?

×