A konzolok is valójában számítógépek. Ennek köszönhetően a magas hőmérsékletek esetén teljesítményromlásra is érdemes lehet felkészülni.

2024.04.12. – Ahogy az emberek, úgy bizony a hardverek is tudnak szenvedni magas hőmérsékleteken. Ez alól a konzolok sem képeznek kivételt. Bár a tervezők igyekeznek minél hatékonyabb hűtésekkel ellátni ezeket a masinákat, a külsős körülmények sajnos mindig kibillenthetik az optimális helyzetből a konzolokat. Szerencsére a konzolok remek biztonsági megoldásokkal rendelkeznek, ám kritikus esetekben bizony már lassulás, FPS beesés is jellemezheti a nem túl barátságos hőmérsékleteket. A ventilátorok magasabb zajáról nem is beszélve, hiszen a rendszer maximumon járatja azokat, hogy valamennyire biztosítva legyen a megfelelő hőmérséklet. Az ember sokszor el is gondolkodhat azon, hogy esetleg valamilyen külsős eszközzel segítene a konzol saját hűtésén. A jó hír, hogy erre nincs a szükség, a rossz hír, hogy néha azért nem árt hardveres és szoftveres oldalról is kicsit törődni a konzolunkkal.

Ellenőrizd a ventilátorokat

PlayStation 5 ventilátor

Akármennyire is alapnak tűnik, sokan 1-2 évig rá sem néznek a konzolra, miután lerakták a TV mellé. A legtöbb esetben a túlmelegedés és a hangos működés annak tudható be, hogy a nyílásokban felgyülemlik a por vagy épp háziállat esetében a szőr, esetleg ezek egyvelege. Ennek köszönhetően a légáramlás elégtelen lehet és máris megtörténik a baj, hiszen nem jut friss és hűvösebb levegőhöz a masina. Kapcsold ki a konzolt, várj egy kicsit míg lehűl, majd ellenőrizd ezeket a nyílásokat. Sok esetben elegendő egy mikroszálas törlőkendő is és máris több levegőhöz juthat a konzol.

Helyezd át, ha szükséges

A hely szűke is komoly problémákat okozhat

A hely szűke is komoly problémákat okozhat

Akármennyire is jól néz ki, amikor éppen, szinte milliméterre pontosan befér az Xbox Series X vagy épp a PlayStation 5 a polcra, a szekrényre, a valóságban ez nem túl ideális környezhet a konzolok számára. Minél több friss és nem utolsó sorban hűvösebb levegő van a konzol közelében, annál inkább elkerülhető a túlmelegedés. Érdemes tehát olyan helyre tennünk a masinákat, ahol bőséges szabad tér van. Szintén nem érdemes hőforrások közelébe tennünk a gépezeteket, hiszen a radiátor, konvektor vagy kandalló által melegített levegő sem sokat segít a chipek hűtésében. Az általánosságban szintén kijelenthető, hogy PS5 és az Xbox Series X/S is jobban szellőzik állított, függőleges helyzetben, de a vízszintes pozícióval sincsenek nagy problémák.

Szoftveres tisztítás

A konzolok kevésbé hajlamosak a szoftveres bosszúságokra a PC-hez képest, ám a Microsoft és Sony által megalkotott operációs rendszerek sem hibátlanok. Jóval kevesebb lehetőség van annak megtisztítására, ám szerencsére nem lehetetlen. A gyorsítótárat, azaz a cache-t mindenképp érdemes időről időre törölgetni, főleg, ha gyakran cserélgetjük a konzolon figyelő játékokat. Xbox Series X esetében a lemezhez tartozó gyorsítótárat érdemes direkt módon is kipucolni, Series S esetében erre külön nincs lehetőség, a teljes reset segíthet ott.

Xbox Series X lemez cache kipucolása

Xbox Bluray Cache törlése

Xbox Bluray Cache törlése

  • Nyomd meg az Xbox gombot a kontrolleren
  • Nyisd meg a beállításokat
  • Válaszd ki a Devices and Connections / Eszközök és kapcsolatok menüpontot, majd a Blu-Ray lehetőséget
  • Ezt követően pedig a Persistent Storage / Állandó tárolás lehetőség alatt a Clear Persistent Storage / Állandó tároló kiürítése opciót kell kiválasztanod

Xbox cache kiürítése

  • Nyomd meg az Xbox gombot a kontrolleren
  • Menj a beállításokba
  • Válaszd ki a System / Rendszer  > Console Info / Konzolinfó > Reset Console / Konzol alaphelyzetbe állítása útvonalat
  • A két lehetőség közül Reset and keep my games and apps  / Játékok és alkalmazások megtartása opció kell, mely megtartja a játékokat és alkalmazásokat

PlayStation 

  • Kapcsold ki a PlayStationt
  • Nyomd meg a bekapcsoló gombot és tartsd lenyomva addig, míg nem hallasz egy jó hangos pittyenést
  • Mindeközben a DualSense kontroller legyen KÁBELLEL csatlakoztatva a konzolhoz
  • Nyomd meg a PS gombot a kontrolleren
  • A képernyőn felbukkanó lehetőségek közül válaszd ki a Clear Cache and Rebuild Database opciót, majd a Clear System Software Cache lehetőséget és nyomd meg az OK gombot.

Teljes reset

Durvább anomáliák esetében előfordulhat, hogy egy teljes rendszer visszaállítást is eszközölni kell. Ez ritka eshetőség, ám utolsó próbaként mindig felmerül, mint opció.

Xbox

  • Nyomd meg az Xbox gombot a kontrolleren
  • Menj a beállításokba
  • Válaszd ki a System / Rendszer  > Console Info / Konzolinfó > Reset Console / Konzol alaphelyzetbe állítása útvonalat
  • Majd válaszd ki a Reset and remove everything / Minden adat eltávolítása lehetőséget a teljes törléshez

PlayStation

  • Menj be a beállításokba
  • Keresd fel a System / Rendszer menüpontot, majd a System Software / Rendszerszoftver opciót
  • Válaszd ki a Reset Options / Beállítások alaphelyzetbe állítása lehetőséget

Ez sem elég?

Ha fizikálisan és szoftveresen is sikerült kicsit megtisztítani a konzolokat, ám közben mégis nagyon hangos marad a konzol vagy épp látható FPS zuhanások is vannak, akkor bizony itt az ideje a garanciáztatásnak. Nagy eséllyel jóval komplexebb probléma állhat a háttérben, nem egy egyszerű túlmelegedés. Nem érdemes házibarkács megoldásokkal kísérletezni, hiszen azzal az emberek 90%-a csak ront a helyzeten. Érdemes felkeresni a hivatalos Sony és Microsoft szervizeket, hiszen itt garantáltan hozzáértők kezébe kerül az értékes masina, míg „sarki” üzletek esetében meglehetősen vegyes lehet a kép.

Ezt olvastad már?

Melyik a jobb? – Teljesen kikapcsolni, vagy alvó állapotba rakni a gépet?

 

×