Hogy a jobb? Ha teljesen leállítjuk a számítógépet, vagy elég, ha alvó állapotba rakjuk?


Bódi Dániel

2024.04.09. – Örök kérdés, örök vita, a teljesen egyértelmű válasz pedig igazából attól függ, ki mondja. A PC-k és laptopok felhasználási módjától is függ a dolog, ezért igazából a kérdés úgy hangzana pontosabban,

hogy nekem mi a legjobb?!

Ha teljesen kikapcsolsz ugyanis egy számítógépet – legyen az Mac, Windows, vagy Linux PC/laptop, akkor szinte minden háttérben zajló folyamat is abbamarad. Ez elég egyértelmű: a gép mindent kipucol, az illesztőprógramok és más eszközök megkapják a jelet, hogy itt a vége, nem kell tovább melózni, majd miután a PC kikapcsolt, már nem vesz fel áramot sem, hisz nincs miért. Az alvó, vagy készenléti üzemmódban viszont a gépet kvázi csak szundizni küldjük: minimális áramellátást kap, mivel a háttérfolyamatokat csak felfüggesztjük, valamint a memóriában tárolt dolgaink is megmaradnak. Nincs bekapcsolva, de kikapcsolva sem.

Régi mítosz, örökzöld: hogy az alvó üzemmód károsíthatja a gépet, míg más legendák arról szólnak, hogy a teljes leállítás az, ami több kárt okoz. Lehet, hogy valaha volt ezeknek igazságtartalma, manapság azonban ez már aligha igaz, így a legfontosabb csak az, hogy mi hogyan és mire használjuk a PC-t vagy a laptopot, melyik az optimálisabb.

Én például csak a hétvégén lövöm ki teljesen a laptopom, amikor már nem használom, hét közben csak lehajtom, ha már nem kell. Mivel több, mint két éve így használom az Acer Swiftem, nagyjából fel tudom mérni, hogy milyen hatással volt rá: szinte semmilyen baj nem történt, pedig Windowson pötyögök.

Ha például sokáig, több napig nem ülünk a számító elébe, akkor érdemes kikapcsolni, ha viszont állandó napi használatban van, akkor kényelmesebb lehet inkább az alvó módot választani. Ugyanakkor! Többen azt ajánlják, hogy a nap végén mégis érdemes a teljes kikapcsolást választani: egyrészt és leginkább azért, mert a szoftverben előfordulhatnak a használatból adódó hibák, melyeket a leállítással szintén nullázunk, ezért, ha ilyen furcsaságokat tapasztalunk, akkor egy újraindítás-leállítás segíthet, másrészt pedig – bár ritkán fordul elő és a gép is rendelkezhet extra védelemmel, de ez plusz biztonságot ad az hirtelen áramkimaradás okozta meghibásodások ellen.

Fontos még, hogy ha laptopot használunk, akkor a használat végén lehetőleg húzzuk ki a töltőt is, függetlenül attól, hogy alvó állapotra hajtjuk a fedelet, vagy teljesen kikapcsoljuk – jobb az úgy (erről ebben a cikkben olvashatsz bővebben).

via – Popular Science, PC Word, Make Tech Easier

Ezt is olvasd el:

Igaz ez? – A töltőképernyők állapotjelzője tényleg egy nagy kamu?

×