A játék, amit sokan az Escape From Tarkov, a The Division és a Counter-Strike 2 kombinációjának tartanak, több módon is kipróbálható.

2024.04.16. – Már korábban is beszámoltunk róla, hogy érkezik egy szuperrealisztikus, taktikai FPS, amit a legtöbb külföldi oldal az Escape from Tarkor, a The Division és a CS2 egyfajta kombinációjának tart. Megértem, hogy mostanában hatalmas az igény a realizmust tükröző lövöldözős játékokra, mivel a Fortnite mellett már a Call of Duty is átmegy picit a vicces skinek univerzumába. Ezzel persze egyre inkább elveszik az az érzésünk, hogy egy realizmusra törekvő világban vagyunk, amire viszont úgy tűnik, sok FPS rajongó vágyik. Szóval azok számára, akik nagyon szeretnének valami összetett és taktikára épülő FPS játékot játszani, a következőre talán érdemes ránézni. A Counter-Strike 2 lövésmechanikájának alapjaival, az Escape From Tarkov kimentős stílusával, a csapatjátékra épülő játékmenetével egy új FPS már bemutatkozott a Steamen. Taktika, lopakodás, katonai akció, és már kipróbálható.

Ez az Exfil

Oké, oké, az Exfilt nem mostanában jelentették be, viszont az elmúlt időszakban több playtest is zajlott, az egyikre pedig most is lehet jelentkezni. Korábban több órányi játékmenet került ki, ami alapján már jól látható, hogy milyen irányba haladnak a fejlesztők. Az Exfil hihetetlenül egyszerű felépítésű. Négy csapat csöppen egy pályára, valahol elrejtve van egy információ, amit vissza kell szerezni és ki kell menteni. Az első csapat, amelyik megszerzi és sikeresen kihozza – vagy kiiktatja az összes ellenfelet – megnyeri a játékot. Szóval kimentős, de közben lövöldözős és csapatjáték is. A fejlesztő Misultin Studios a jövőben szeretne több olyan játékmódot is, ami a komolyabb PvP-re és PvE-re épül.  Egyelőre azonban a csapatnak más prioritásai vannak.

Gameplay

 

Kipróbálás

Az Exfil legutóbbi tesztje során mintegy 10 000 játékost gyűjtött össze, és több mint 4 ezren tették Steam kívánságlistára. Most visszatért egy demó erejéig, amihez te is simán hozzáférhetsz. A most elérhető demo letölthető a Steam oldaláról. Nem árt viszont sietni, mert a játék csak április 15 és április 22 között próbálható ki. A próbaverzióban egyetlen játékmód próbálható ki, de három nagyméretű pályával. Ki lehet választani a felszerelést, a napszakot, az időjárást, hogy még nagyobb kihívást jelentsen a játék. A fejlesztő amúgy tervezi, hogy majd az early access időszak alatt több játékmódot is hozzáad, valamint NPC-ket és egy jobban testreszabható inventory-t.

Fejlesztők

A játék természetesen azoknak szól, akik nem szeretik annyira a fuss-és-lőj játékokat, de van mondjuk két órájuk egy nap, hogy toljanak valamit az online haverokkal.

„Mind Arma és csapat-központú játékkedvelők vagyunk, és látjuk, hogy ezek a játékok milyen sokat érnek. A célunk az, hogy otthont adjunk azoknak az elveszett lelkeknek, akik középen ragadtak” – mondta az egyik fejlesztő. „Számunkra a realizmus az élmény realizmusáról szól. Arról, hogy ne kényelmesedjünk el túlságosan a játékban. Tudni kell, hogy a körülmények változhatnak. Úgy érezzük, hogy más játékok ebben a műfajban gyakran szándékosan egysíkúra vannak tervezve. A bossok mindig ugyanott vannak, hogy az ember begyakorolja. De mi nem érezzük ezt realizmusnak” – teszi hozzá.

Az Exfil először Early Access formában lesz elérhető a Steamen, bár egyelőre nem tudni, hogy mikor. Egyébként a Steamen most nagy FPS leértékelések vannak.

Nézz körül:

Gigantikus FPS-akció indult a Steamen – Íme a 35 legjobb vétel

×