A bútorgyártó szándéka az, hogy támogassa a gamer élettér kialakítását. Ez eddig rendben van, de nem biztos, hogy jól fogták meg a lényeget.

Gábor János

2024.04.16. – Bár a szándékot értem (a legfőbb motiváció a még több bútor értékesítése, egy eddig mellőzött közönségnek), egyelőre nem világos, hogy miért pont az alábbi néhány bútor az, amitől egy gamer családnak hanyatt-homlok rohanni kellene az első IKEA felé, hogy megvegye. Ha te is gamer vagy, és kedveled az életmódodhoz közel álló design megoldásokat (ki nem?), talán tetszeni fog a 2024 szeptemberében érkező Brännboll kollekció. De hogy praktikusabb lenne bármelyik darabja is egy gamernek, mint egy átlagos vevőnek, azt valahogy kötve hiszem.

Gamer bútorok, az IKEA szerint

A nemzetközi áruház 20 darabos Brännboll kollekciója a szándék szerint szembe megy „a hagyományos gamer dizájnnal” – idézi az IKEA közleményét a Mashable, és „békésebb esztétikai harmóniát” teremt az otthonokban. Ha abból indulunk ki, hogy biztosan van olyan családtag (egy, vagy több), akit zavarnak a gamer cuccok, a konzoloktól a kábeleken át a kontrollerig, akkor valóban jó, hogy készült hozzájuk például rendszerező bútor. A lenti képen látható gurulós kisszekrényre fogcsikorgatva rá lehet fogni, hogy direkt gamereknek készült, de inkább valószínű, hogy „kreatív” marketingesek találmánya csupán: egy random raktári kellék, aminek az oldalába véletlenül bedugtak egy tabletet, és jött az isteni szikra. Például, hogy a kézikonzol milyen frankón rászijjazható az oldalára. Mégis, ki tárolná így?

Most akkor szokványos, vagy gamer bútorok?

A kollekció eddig látott többi darabja is inkább tűnik nem túl zseniális marketingfogásnak, mint valódi kísérletnek arra, hogy a dizájn találkozzon a játékosok valódi igényeivel. A Brännboll legtöbb bútora úgy néz ki, mint bármely más, teljesen szokványos IKEA termék, amire vagy amibe illusztrációnak oda pakoltak néhány gaming eszközt. „Nesze, gamer bútor, érted?” Persze nem rossz, modern darabok, csak nekem kicsit sutának hat, hogy rájuk húzzák a gamer jelzőt. Mitől az, például egy csukott ajtó mögül előre lenyitható asztallap, ami évtizedek óta ott van minden harmadik gyerekszobában, csak eddig senki nem akarta ráfogni, hogy direkt gamer szekrény?

A képen látható másik bútor, a zöld irodai szék mondjuk elég menőnek tűnik, viszont az illusztráció alapján gyerekméret, a szín meg hiába látványos, nem illik bármilyen szobába. A lenti székben ugyanakkor határozottan van fantázia: a leírás szerint a virtuális játékélmény új, dinamikus összetevőjét nyújtja azzal, hogy fizikailag is bevonja a játékost, hiszen annak mozgásával összhangban ide-oda leng. A hintázás pedig mókás és simogató. Bárhol, bármikor.

A Brännboll fotel és több, alacsonyan a földre helyezett ülés, mint a felfújható fánk egyébként könnyű, látványos és kényelmes megoldás, csak éppen furcsa gamer kollekciónak hívni. Inkább bármi IS lehet. Még több kép itt.

Ezt is olvasd el:

Íme a bolygó 5 legnagyobb videojáték-gyűjteménye valaha

×