A Baldur’s Gate 3 és a Larian csapata az első, ami ekkora magasságokba jutott, és ahová aligha fog más felérni.


Bódi Dániel

2024.04.15. – Tessék! Ennyit számít, ha az ember valóban a játékosoknak, nem pedig a pénztárcának készít játékot. A Baldur’s Gate 3 nemcsak kritikai, hanem abszolút  közönségsiker lett, talán az elmúlt évtized legnagyobb játékipari teljesítménye, ami előtt még az is hajbókol, aki amúgy nem szereti, vagy egyenesen rühelli a CRPG műfaját.

Az eredmény: minden nagyobb, rangos díjátadó letarolása.

A Larian Studios szerepjátéka néhány nappal ezelőtt a BAFTA-gálát is beszántott, ahol még a legjobb játéknak kijáró díjat is elhódította – méghozzá olyan játékokkal szemben, melyek egy másik évben biztos, de minimum magabiztos várományosai lettek volna a kitüntetésnek. Alan Wake 2, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Marvel’s Spider-Man 2, Super Mario Bros. Wonder, de még a Dave the Diver is nagyszerű játékremekek, melyek megérdemelték volna az év játéka titulust, ha nincs a Baldur’s Gate 3.

De van, volt, és valószínűleg még nagyon sokáig fogunk beszélni róla. Egyrészt, mert tényleg egy kortalan RPG lett, ami még 5-10 év múltán is fantasztikus élményt fog nyújtani, másrészt pedig, mert egy aligha megdönthető rekordot is felállított:

a BAFTA-díjjal a zsebében a Baldur’s Gate 3 lett az első játék, amelyik az összes nagyobb-jelentősebb videojátékos díjátadón az év legjobb játéka lett.

Golden Joysticks, BAFTA, Game Developers Choice, DICE, The Game Awards, The Steam Awards, New York Game Awards, minded besöpörte. És! Még hátravan a Hugo és a Nebula Awards, melyeken elképzelhetetlen, hogy ne válasszák majd meg a legjobbnak. Ezt lehet a Larian után csinálnia azoknak a siránkozó, de inkább a Twitteren hisztiző fejlesztőknek, akik a megjelenése előtt már kiborultak a Baldur’s Gate 3 várhatóan kiemelkedő minőségén attól tartva, hogy a játékosok-fogyasztók ettől nagyobb igényekkel fordulnak az ő játékaikhoz. Na, szóval ezért nem fogja ezt a rekordot megdönteni senki.

Ezt is olvasd el:

4 remek videojáték, amit már sehol sem tudsz megvenni | 2.

×