Az Amazon még nem jelentette be a Fallout-sorozat folytatását, de még ha lesz is, akkor sem érdemes fél lábon állni a premierig.


Bódi Dániel

2024.04.12. – Az Amazon Fallout-sorozata jött, látott és annak ellenére is hatalmasat nyert, hogy azt senki sem várta tőle. A legendás játéksorozat alapján készült adaptáció jelenleg 93%-on áll a RottenTomatoes kritikai összesítő oldalán, ami eleve nem kevés, de bele-beleolvasva néhány véleménybe ennél még sokkal jobb a helyzet: a Falloutot ugyanis minden idők egyik, ha nem a legjobb, de mindenképp a legpéldásabb feldolgozások között emlegetik.

Ezt április 11-e óta sokan megtapasztalhatták, a hétvége alatt pedig a legtöbb rajongó valószínűleg a 8, egyenként kb. egyórás epizódokkal operáló évad végére is ér. A két pofára történő sorozatzabálás abszolút érthető, de a binge watching azért sem túl kifizetődő, mert valószínűleg még nagyon sokat kell várni a folytatásra – legalábbis már, ha lesz egyáltalán olyan.

Merthogy hiába a gigasiker, az Amazon nem sietett annyira a 2. évad bejelentésével, mint anno a sokkal kevésbé varázslatosra sikeredett Gyűrűk Ura előzménysorozat kapcsán. Ettől függetlenül azonban teljesen biztosak lehetünk abban, hogy a Falloutot sem fogják abbahagyni: egyrészt, mert a Jonathan Nolan és Lisa Joy alkotópárosnak már konkrét terveik vannak a 2. évadra,

a The Directnek például elárulták, hogy nem minden ötletet sikerült belezsúfolni az 1. évadba, és mivel azt elmúlt 25 év Fallout-játékából inspirálódtak, bőven van még miről mesélniük a poszt-apokaliptikus pusztaságban…

Jonathan Nolan és Ella Purnell a Fallout forgatásán

…másrészt pedig azért, mert mint kiderült, az Amazon hétfőn meg is kapta a kaliforniai filmbizottságtól a 25 millió dolláros adójóváírást a forgatásokra. A Variety szerint a filmbizottság összesen 152 millió dolláros kedvezményt írt alá legalább egy tucatnyi sorozatnak, köztük is a Falloutnak (ami a legtöbb büdzséből is készül). Ezt a rendszert egyébként a filmesek Kaliforniába csábítására találták ki: aki náluk forgat filmet vagy sorozatot, az jelentős jóváírást kap a költségvetéséből, amivel nem kell később elszámolni. Amerikában ugyanis komoly probléma, hogy az alapvetően amerikai produkciókat más, a gyártás tekintetében jóval olcsóbb országokba – mint például Magyarországra – viszik (esetünkben hozzák).

Szóval szinte biztosak lehetünk benne, hogy lesz Fallout 2. évad, a kérdés csupán az, hogy mikor?

Erre pedig azt fogom mondani, hogy érdemes ennek a cikkemnek a végére pörgetni, és a javasolt módokon újrajátszani akár a komplett játéksorozatot. A Fallout folytatásának premierje nagyon messze lehet még, amit egy csomó előre megjósolhatatlan esemény is hátráltathat. Az első évadot 2022 nyarán kezdték el forgatni, a bemutatására pedig 2 év elteltével került sor. Ha a minőségből a gyors tempó miatt nem adnak le, akkor hasonló időintervallummal érdemes matekozni, ami azt jelenti, hogy

a Fallout 2. évada 2026-nál előbb nem fog megérkezni. 

Szóval tényleg érdemes addig a játékokkal eltölteni az időt. Ugyanakkor öröm a keserű ürömben, hogy nem ez az egyetlen nagyköltségvetésű játékadaptáció az Amazon tarsolyában. 2022-ben jelentették be, hogy gőzerővel készül a Sony és a PlayStation egyik legkultikusabb játékának, a God of War történetének élőszereplős feldolgozásán. Erről sajnos még sokat ugyan nem tudunk, de egészen valószínű, hogy azt még a Fallout 2. évadánál előbb láthatjuk.

Ezt is olvasd el:

Miért van mellbimbója Batmannek a botrányosan rossz Batman és Robin filmben?

×