Az Intel még a Black Friday időszak előtt szeretné piacra dobni a kártyáit. Úgy tűnik, hogy az Nvidia sem várná meg a 2025-ös időszakot.

2024.04.10. – Az elmúlt napokban ismét felpörögtek a VGA-piac körüli híresztelések. Rögtön az Intel nyitotta a sort. Először csak a belsős rendszerükben bukkantak fel a Battlemage kártyákkal kapcsolatos számozások, belsős kódok. Aztán ahogy az lenni szokott, már meglehetősen konkrét idősávokkal is dobálóznak az elmúlt évek megbízható szivárogtatói. Az újgenerációs Intel videokártyákat valamikor október környékén várhatják a felhasználók, még a Black Friday előtti időszakban. Sejteni lehetett, hogy a többiek sem akarnak kimaradni, úgy tűnik, hogy az Nvidia háza tájáról is egész konkrét hírek érkeznek.

Az Nvidia azért nem pihent az elmúlt két évben. 2022 szeptemberében érkeztek meg az első RTX 40 kártyák, a 4080 és 4090 nyitotta a sort. Majd szépen sorban feltöltötte a teljes portfóliót az Nvidia, 2024 januárjában pedig a Super szériával tették fel a pontot az i-re. Az alsó kategórián kívül minden ár és teljesítményt kategóriát lefednek az RTX 40-es kártyák, így mindenki megtalálhatja a pénztárcájához és számítógéphez legjobban passzoló egységeket. Sokan azonban már az RTX 50 szériára várnak, hiszen idén már két éves lesz az RTX 4090. Úgy tűnik, hogy még 2025 előtt megérkezhetnek ezek a kártyák.

2024 végét célozza be az Nvidia

2023-ban többször felmerült az a pletyka, hogy az Nvidia csak 2025-ben dobhatja piacra a Blackwell kódnéven illetett videokártyákat. Ez sem volt alaptalan, hiszen elképesztő előnyre tett szert a gyártó az elmúlt években, a Steam statisztikákból is leolvasható, hogy a gamerek jelentős része Nvidia kártyát használ. A Money UDN és kopite7kimi szerint is 2024 negyedik negyedévében várhatóak az újgenerációs kártyák. Ha a cég nem változtat az elmúlt években megszokott menetrenden, akkor első körben az RTX 5090 és 5080 debütálhat majd.

Az Nvidia RTX 5090 a jelenlegi, belsős mérések alapján 60-70%-kal több FPS-t képes majd kisajtolni magából, mint a mostani flagship 4090. Ezúttal sem fog finomkodni az Nvidia, az már érezhető a kiszivárgott számokon is. Az Intel és Nvidia tehát 2024-ben szeretné piacra dobni az új kártyákat, nagy eséllyel az AMD sem maradna ki a buliból, de konkrét információk a Radeon 8000 sorozattal kapcsolatban még nem érkeztek.

Forrás: Videocardz

Ezt láttad már?

Melyiket szeretted? – A Disney Channel 10 leghosszabb sorozata

 

×