Ha PS5-ös játékosként csalódtál a Skull & Bones-ban, akkor örömünnep lesz április utolsó napja, amikor behajózik végre a Sea of Thieves is.


Bódi Dániel

2024.04.07. – Egy alapvetően multiplayer játéknál nem egy nagy hátrány, ha a legtöbb platformon elérhető, azaz a lehető legtöbb játékoshoz elér. Hat év kellett ahhoz, hogy erre rájöjjön a Microsoft is, így egy alapos belső xboxos átszervezést követően megadták a zöld jelzést a Rare csapatának, akik 2024. április 30-ra végre PS5-re is kiadhatják a Sea of Thievest.

Méghozzá nem is akárhogyan!

A kalózos kaland a PS5 kontrollerének szinte minden funkcióját ki fogja aknázni, kezdve a haptikus visszacsatolástól, az adaptív ravaszokon át egészen a beépített hangszórókig és mikrofonig. Mindezen felül még jól – mit jól?!, kiválóan fog futni is: ha van rá alkalmas tévénk vagy monitorunk, akkor a 4K felbontás és a 60 FPS sima liba, míg teljesítmény módban az 1080p és a 120 FPS lesz az alap (ez utóbbi nyilván csak akkor opció, ha azt bírja a kijelző is).

Még ennél is érdekesebb, hogy a Sea of Thieves lesz az első olyan játék, amiben a Microsoft élesben demózhatja a jövőbeli elképzeléseit a különböző platformok közötti átjárhatóságról és a cross-play-ről. Ez viszont azt is jelenti, hogy Microsoft-profil nélkül nem lehet vele játszani, cserébe viszont minden egyes elért eredményünk, tartalmunk, haladásunk szinkronizálódik, vagyis mindegy, hogy egyszer PC-n, máskor Xboxon, vagy PS-en játszunk, a kalandozást pontosan onnan folytathatjuk, ahol az előző eszközön abbahagytuk. Plusz még a feloldott trófeák-achievementek is jönnek velünk mindenhová, belépéskor automatikusan feloldódnak azok, amiket már megszereztünk valahol. (Összesen egyébként 250 lesz PS-en, ebből 60-at kell megszerezni a platinához.)

Ami a cross-playt illeti: itt komoly megkötésekkel nem fogunk találkozni, mindenki hajóra szállhat mindenkivel.

PS Plus Essential-előfizetés viszont kelleni fog, ha online is szeretnénk habokat szelni, amennyiben nem rendelkezünk vele, és nem is akarunk, akkor marad a szóló mód, vagy a párfős kooperatív mód online nélkül, vagyis nem találkozhatunk más, idegen kalózokkal. De érdemes lesz online vizekre evezni, a Rare ugyanis gőzerővel dolgozik azon, hogy újra 6 hajó legénységét ereszthesse egymásnak a szervereken.

Szóval horgonyt fel, vitorlákat ki, falábat készíts: a Sea of Thieves április 30-án PS5-re hajózik – amit megelőz egy zárt béta április 12. és 15. között, melyen a Deluxe és a Premium Edition előrendelői vehetnek részt (akik más extrákat, például exkluzív kozmetikumokat is kapnak).

Ezt is olvasd el:

Ha szar a játék, így szerezheted vissza az pénzed PS-en, Xboxon és Nintendón

×