Sokszor nem egyértelmű még csak a visszatérítés lehetősége sem, ezt tesszük most tisztába egy kicsit.


Bódi Dániel

2022. 10. 13. – A Ubisoft már évek óta demózza, hogy miként lehet hatékonyan átvágni a palánkon a játékosokat, és nekik is az vált be, amit aztán a CD Projekt Red 2020 végén tökélyre fejlesztett. Azaz látványos, sokat ígérő előzetesekkel felpumpálni a közönség a játékkal szemben támasztott elvárásait, egy-két teaserrel még feljebb tornázni a hype-ot, hogy aztán a kész produktum köszönő viszonyba se legyen azokkal.

De emiatt ne is hibáztassa magát a rászedett játékos, az ilyen duplatenyeres pofonba még a rutinosabbak is simán belefejelnek. Az viszont már más, hogy vannak, akik ennek ellenére is képesek elvonatkoztatni, és szimplán élvezik a programot – már amennyiben egyébként jól sikerült, illetve vannak olyanok is, akik nem tudják túltenni magukat az átverésen, ezért inkább nem is kérnek többet a játékból.

Ez utóbbi abszolút érthető reakció, hiszen épp az imént „csalta meg”, tette lóvá őt egy olyan dolog, amire felcsigázva várt, és amiért nem kevés pénzt is fizetett. Ekkor jellemzően két út van a kiábrándultak előtt: ha dobozosan vásárolták, akkor rögtön felrakhatják a használt piacra, vagy vissza is vihetik akár a boltba, ha pedig digitálisan váltottak rá jegyet, akkor élhetnek a visszatérítés lehetőségével. Az pedig már egy másik probléma, hogy ennek módja sok esetben, sokak számára nem egyértelmű.

Ezért is szedtük össze egy szép nagy csokorba az összes konzolos platform visszatérítési lehetőségeit, illetve hogy miként tudod visszakérni a pénzed.

PLAYSTATION

Természetesen PS-konzolokon is visszakérheted a pénzed egyes digitális tartalmakért, melyek lehetnek teljes játékok vagy különböző játékbeli tartalmak, kiegészítők, viszont egészen szigorú szabályokhoz van kötve a menete. Ahhoz ugyanis, hogy valaki jogosult legyen a pénze visszatérítésére nem szabad letöltenie a címet, mert amint megtette, már csak akkor kaphatja vissza a kiperkált összeget, ha a játékkal valami iszonyatosan nagy gebasz van.

Ezért PS-en mindig legyünk nagyon óvatosak, hogy mire verjük el a pénzt, a legtöbb esetben ugyanis nem lesz lehetőség a visszatérítésre. Már csak azért sem, mert a Sony-nak nagyon szigorú szabályzata van a Store-ban megjelenő játékokat illetően, melyek komoly ellenőrzést követően kerülhetnek fel. így történt például, hogy a Cyberpunk 2077 nem sokkal a megjelenése után teljesen lekerült a PS boltjából, és mindenkinek visszafizették az árát, aki igényelte.

Ha viszont valamiért meggondoltuk magunkat (előrendelés/utólag), vagy simán csak véletlenül vettünk rossz játékot (ne röhögj, simán előfordulhat), akkor 14 nap áll rendelkezésre a pénzvisszatérítésre – amennyiben nem töltöttük le az adott címet. Ehhez pedig csak el kell látogatnunk a PlayStation kifejezetten erre a célra fenntartott oldalára, majd a megfelelő opciók kiválasztásával felvehetjük a kapcsolatot a Supporttal.

Fontos azonban, hogy minden adatunkkal tisztában legyünk: a PSN azonosítót, a fiókhoz tartozó email-címet, a születési dátumot, illetve a visszatérítendő játék nevét szokták elkérni. A visszatérítés a Sony-nál kétféleképp szokott történni: vagy a tranzakciót lebonyolító számlára utalják vissza a pénzt, vagy a PS-profilra utalnak azzal az összeggel megegyező levásárolható krediteket.

XBOX

A Microsoft is hasonló kritériumokat fogalmaz meg a visszatérítésekkel kapcsolatban, bár jelentősen megengedőbb, mint a Sony. Az Xbox játékosok ugyanis letölthetik és kipróbálhatják a játékokat, az egyetlen kikötés, hogy ne legyen benne sok játékidő. Ezt az időt nem határozták meg, így ez eseti alapon kerül elbírálásra, mindenesetre a Xboxon nem tilos menet közben csalódni a játékban.

Visszatérítést pedig szinte bármire lehet kérni: szolgáltatásra, ajándékra, előrendelésekre, játékra, játékbeli tartalomra, fontos viszont, hogy bár ritkán 30 nap is rendelkezésre áll, jellemzően itt is csak 14 napunk van, hogy visszakérjük valamiért a pénzünket. Rossz hír ugyanakkor, hogy erre csak egyféleképp van módunk: webböngészőn az Xbox Supporton keresztül.

Ezt a felületet viszont szinte minden eszközről elérjük, vagyis intézhetjük akár az Xboxról is. Tehát miután ellátogattunk a Microsoft Support Refund oldalára, a zölden jelzett gombbal be kell jelentkeznünk a profilunkba, amiről kifizettük a visszaváltandó cuccot. Ezután rögtön látni fogjuk, hogy mely tartalmakhoz igényelhetünk visszatérítést.

 

Ezután már csak ki kell választanunk azt a címet, aminek az árát szeretnénk visszakapni, majd elindítani a jelzett gombbal a folyamatot. Ez beletelhet egy kis időbe, szóval érdemes türelemmel lenni, ha pedig egy nap után sem érkezett meg a célszámlára az összeg, akkor érdemes újból felvenni a Supporttal a kapcsolatot.

Az is előfordulhat, hogy valamiért egy-egy cím nem jelenik meg a listában, de nincsen baj, erre is van megoldás. Ehhez csak el kell látogatni ERRE AZ OLDALRA, majd ki kell tölteni és el kell küldeni a megjelent dokumentumot. Ezután már csak véglegesíteni kell a visszatérítés kérelmét, és meg is volnál.

NINTENDO SWITCH

Nos, a Nintendo a drákói szigorban és a gondos odafigyelésben, körültekintésben hisz, ami azt jelenti, hogy a japán hibrid játékkonzol digitális boltján keresztül történő vásárlásokat – legyen az játék, kiegészítő vagy bármilyen játékbeli cucc/extra, semmilyen formában és módon nem térítenek vissza. Ez azért is lehet kellemetlen, mert a Nintendo hírhedten kemény a játékok árazásában, azaz sokáig teljes áron kínálják még a több éves címeket is (és az akciókban is fukarkodik a többihez képest).

A Nintendo a visszatérítés helyett azt javasolja minden játékosának, hogy nézze meg a játékokból készült képernyőképeket és videókat, olvassák el a játékleírásokat, a szülők éljenek a különböző felügyeleti beállításokkal, illetve a vásárlásokat körültekintően bonyolítsák.

A jelenleg domináló konzolokon tehát ilyen módon lehet csak visszaigényelni a pénz – vagy nem, és megállapíthatjuk, hogy Xboxon jelenleg a legkönnyebb a dolga a felhasználónak. Persze a PC-hez képest még így is bőven van hová fejlődni – erről viszont egy másik cikkben fogunk értekezni.

Ezt is olvasd el:

Lehet-e VÍRUSOS egy PlayStation, egy Xbox, vagy egy Nintendo?

×