Megváltozott egy régóta őrzött szabály, ezzel az Apple lényegében hozzájárult az emulátorok megjelenéséhez – persze feltételekkel.

Gábor János

2024.04.07. – Az App Store szabályainak módosítása, amit az Apple Insider szúrt ki, megváltoztatja azt a nagyon rég kőbe vésett törvényt, ami tiltja az emulátorok használatát iPhone-on és iPaden. Az App Store egyik legrégebb óta fennálló szabálya az, hogy nem engedélyezi a működést a külső kódot futtató alkalmazások számára. Ez mindig is a konzolok és klasszikus játékok emulátorainak de facto tilalmát jelentette, de

az App Store 4.7-es irányelvének módosítása mindezt megváltoztatja.

Az Apple konkrétan engedélyezi, hogy az App Store-ban tárolt alkalmazásokon belül „bináris programba be nem ágyazott szoftverek” fussanak. A vállalat pontosan meghatározza, hogy mi futtatható, és bizony „a retro játékkonzolok emulátor alkalmazásai” is szerepelnek a listán – igaz, maguk a fejlesztők felelősek minden olyan szoftverért, ami betölthető egy alkalmazásba. Az Apple kifejezetten kimondja, hogy a bővítménye

Forrás: Ispazio

knek és a ROM-oknak meg kell felelniük az irányelveiknek és az összes vonatkozó törvénynek – de amúgy mehetnek.

 

Az Apple ezt várja el az emulátorok kapcsán

– Kövessék az összes adatvédelmi irányelvet, beleértve, de nem kizárólagosan az 5.1. irányelvben meghatározott szabályokat az adatok gyűjtésére, felhasználására és megosztására, valamint az érzékeny adatokra (például a gyerekek egészségügyi és személyes adataira) vonatkozóan.

– Tartalmazniuk kell kifogásolható anyagok szűrésére szolgáló módszert, a tartalom bejelentésére szolgáló mechanizmust, az aggályokra adott időben történő reagálást, valamint a visszaélő felhasználók letiltásának lehetőségét.

– A digitális áruk vagy szolgáltatások végfelhasználóknak történő felkínálása alkalmazáson belüli vásárlással történjen.

– Az alkalmazások az Apple előzetes engedélye nélkül nem terjeszthetik ki vagy tehetik közzé a natív platform API-kat a szoftverben.

– Az alkalmazások nem oszthatnak meg adatokat vagy adatvédelmi engedélyeket az alkalmazásban kínált egyedi szoftverekkel a felhasználó minden egyes esetben adott kifejezett hozzájárulása nélkül.

– Az alkalmazásban elérhetővé kell tenni a szoftverek és metaadatok mutatóját. Ennek olyan univerzális linkeket kell tartalmaznia, amelyek az alkalmazásban kínált összes szoftverhez vezetnek.

– Az alkalmazásoknak meg kell osztaniuk az elérhető legmagasabb korhatár-besorolású tartalom korhatár-besorolását.

Az Apple Insider hozzáteszi: ma már egy sor emulátor érhető el más platformokra – például a Mac-re. Valószínűleg nem kell sokáig várni arra, hogy ezek az emulátorok megérkezzenek az iOS és iPadOS rendszerekre is.

És ezt láttad már?

Idén is sokan bevették: a legjobb nem csak gamer áprilisi tréfák 2024-ben

×