Az Nvidia és AMD FPS booster algoritmusai mellett az Intel is fejleszti a saját megoldását. Úgy tűnik, hogy egyre jobb választás lehet.

2024.04.06. –Az elmúlt években az NVIDIA és az AMD is bemutatott egy-egy olyan technológiát, mellyel több FPS-t sajtolhatunk ki a játékainkból, úgy, hogy a játék képminősége mégsem romlik nagyot. Az NVIDIA oldaláról a DLSS-t ismerhettük meg, míg az AMD az FSR mellett tette le a voksát. Az Nvidia DLSS kizárólag a cég kártyáin működik és kihasználja az RT/Tensor magokat is a számítások során.

Az AMD FSR az Nvidia DLSS megoldásával szemben inkább egy szoftveres oldalról megközelített algoritmus, így nincs különleges hardverigénye. A technológia finomhangolható is, 4 beállítási profilt állíthatunk. A legjobb az egészben, hogy processzorba épített iGPU-kkal vagy akár NVIDIA kártyákkal is működőképes a dolog, a GTX 1650 szériát már gond nélkül támogatta az AMD FSR 2. Időközben az Intel is bejelentkezett a saját, XeSS nevű megoldásával. Az Xe Super Sampling nem egy egyszerű szoftveres algoritmus, hanem gépi tanulást és mesterséges intelligenciát is bevető megoldás lesz, hasonlóan a DLSS-hez. Mindeközben azonban teljesen gyártófüggetlen tud maradni, azaz AMD és Nvidia kártyákon is működik. Az elmúlt időszakban egyre több játékban találhattuk meg.

Mostantól még több FPS-t hozhat a konyhára az Intel XeSS, ráadásul jóval személyre szabhatóbb is lett

A korábbi 4 Intel XeSS profil helyett 6 várja majd a játékosokat

A korábbi 4 XeSS profil helyett 6 várja majd a játékosokat

Az Intel április első napjaiban leplezte le, hogy több szinten is megújul a XeSS az 1.3-as verziót követően. Míg korábban csak négy profil közül választhattak a játékosok az Ultra Quality – Quality – Balanced – Performance képében, addig ez az új verzióban hatra nő majd. Az Ultra Quality Plus és Ultra Performance módoknak köszönhetően az igazán erős és az igazán gyenge gépek tulajdonosai is egy extra lehetőséget kapnak az Inteltől.

Jól látható a fenti képen, hogy míg korábban a Performance preset „csak” 66 FPS-ig tudta Cyberpunkban feltornászni az FPS-t, addig az Ultra Performance már 77-ig. Ez leginkább a gyengébb videokártyák tulajdonosainak jöhet jól, hiszen könnyen lehet, hogy más játékok esetében akár a 60 FPS átlépése múlik a frissen bevezetett profilokon. A fejlesztőknek manuálisan kell majd implementálni az új verziót a játékaikba, de az Intel elmondása alapján nem lesz nehéz dolguk.

Forrás: Videocardz

Ezt láttad már?

8 szanaszét cenzúrázott, mégis isteni videojáték az elmúlt 20 évből

 

×