Annak ellenére, hogy az elmúlt 20 év egyik legnépszerűbb sorozata, öt olyan tiltott epizód van a South Parkban, amiket csak illegálisan lehet megnézni.


Németh Dávid

2022. 11. 11. – A South Park teljes egészében elérhető az HBO Maxon. Legalábbis az Egyesült Államokban, miután az HBO egy körülbelül 500 millió dollárra becsült megállapodás keretében megszerezte a sorozat streamingjogait. Az érdekes azonban a dologban az, hogy bár ott minden évad felkerült a szolgáltatásba, 5 epizód hiányzik, melyeket úgymond betiltottak

Ezek a részek már olyan erős poénokat tartalmaznak, amiket okkal nem engedélyeztek.

Gondolom mindenki baromira kíváncsi, hogy melyek ezek a részek, és mi a gond velük? A következő South Park részeket nem töltötték fel:

  • Super Best Friends (5. évad)
  • Cartoon Wars Part I (10. évad)
  • Cartoon Wars Part II (10. évad)
  • 200 (14. évad)
  • 201 (14. évad)

A Super Best Friends-ben Stan egy különleges ligát hív össze, amely Jézusból, Mohamedből, Buddhából, Mózesből, Joseph Smithből, Krisnából, Lao-céből és Sea Manből áll. Amikor az epizódot 2001-ben leadták, nem volt felháborodás Mohamed próféta ábrázolása miatt. Csak azt követően tiltották be, hogy 2010-ben a Comedy Central munkatársai halálos fenyegetéseket kaptak radikális muszlim szervezetektől a 200. és 201. részekben bemutatott események miatt.

„Mindenkit megvédünk, aki itt dolgozik. Ezt a döntést kellett meghoznunk” – mondta Doug Herzog, a Comedy Central korábbi vezetője egy 2016-os interjúban. Mivel a 200 és 201 című részek Mohamed prófétára utaltak, reagálva a vallási ikonról 2005-ben és 2007-ben készült vitatott karikatúrákra, a South Park társalkotója, Trey Parker azt mondta, csalódott, hogy a Comedy Central ilyen erősen cenzúrázta a két epizódot.

Végül pedig a Cartoon Wars I. és II. című részben Cartman és Kyle megpróbálja megakadályozni, hogy a Fox levetítse a Family Guy egy Mohamedet bemutató epizódját, hogy a muszlim közönség ne sértődjön meg. Ezeket az epizódokat legálisan csak akkor láthatod, ha valahol megvan neked letöltve. Az legalábbis biztos, hogy az HBO Maxra nem kerülnek fel. Talán még akkor sem, ha egyszer nálunk is elérhető lesz.

Ezt is olvasd el:

30 év alatt miért nem készült film vagy sorozat a világ legjobb képregényéből?

×