Bár a Microsoft Edge böngészőt nagyon kevesen használják, de most azzal próbál előnyt szerezni, hogy beállíthatjuk, mennyi memóriát használhat.

2024.04.05. – A Microsoft Edge webböngésző olyan új funkciót kap, aminek bizonyára minden PC játékos nagyon örül majd, ám továbbra is kérdés, hogy emiatt hajlandók vagyunk-e leváltani a most használt böngészőnket. Ha Chrome vagy Firefox használó vagy, valószínűleg tudod, hogy a RAM-használat tekintetében mindkét böngésző a „vegyünk el annyit, amit csak tudunk” nézetet képviseli.

A Microsoft most egy olyan új funkciót tesztel, amivel az Edge böngészőben korlátozni tudjuk majd, hogy mennyi RAM-ot használjon fel. A TheVerge szerint Leopeva64 kiszúrt egy új beállítási lehetőséget a böngésző tesztverziójában, ami egy egyszerű csúszkát tartalmaz, amivel korlátozható, hogy a böngésző mennyi RAM-hoz férhet hozzá. Ezzel az is beállítható, hogy mindig csak bizonyos RAM-ot használhasson, de az is, hogy amikor elindítunk egy játékot, akkor lépjen életbe a korlátozás. Az egésze célja természetesen az, hogy a játékosoknak mindig elég RAM jusson játék közben. Na meg, hogy így vegyék rá a gamereket az Edge használatára.

Jó ez?

Alapvetően igen, hiszen a böngészők hajlamosak túl sok RAM-ot elvenni, így sokszor játék előtt be kell zárni minden ablakot. Ez a beállítás azonnal elveheti a RAM-igényt a böngészőtől, amikor elindítunk valamit. A Microsoft persze arra figyelmeztet, hogy  a túl alacsony határérték hatással lehet a böngésző sebességére. Na ne mond, még jobban?! Alig várom, hogy lássam a káoszt, amikor az Edge próbálja kezelni az 50 megnyitott lapot 1 GB RAM-mal.

Az Edge emellett részletes képet ad majd az aktuális RAM-használatról, és arról is, hogy hány lapot helyezett alvó üzemmódba, és mennyi memória maradt még. Mindentől függetlenül, ez egy nagyon praktikus lehetőség, amit igazából érdemes lenne minden böngészőben bevezetni. Persze megértem azokat, akik nem szeretnének emiatt áttérni az Edge használatára. Jó hír, hogy a kifejezetten játékosok számára készült Opera GX böngésző szintén rendelkezik RAM és CPU korlátozóval. Egyébként még azt sem lehet tudni, hogy az új Edge funkciót mikor vezetik be széles körben. Te váltasz majd emiatt?

Ezt láttad már?

Teljesen átalakulhatnak a PC-k, már nyáron elkezdődhet a folyamat

×