Az ARM processzorokat 2020-ig leginkább tabletekben és telefonokban találtuk meg. Az Apple ekkor meglépte a váltást, most pedig követik őket a többiek.

2024.04.04. – A hordozható és asztali gépek szépen lassan két nagy táborra kezdenek szétszakadni. Míg korábban a PC-k és laptopok esetében csak is kizárólag az x86-64 architektúrával (-ilyen a te jelenlegi AMD és Intel processzorod-) találkozhattunk, addig manapság ez már nem feltétlenül igaz. A másik oldalon az ARM-alapú gépeket találhatjuk meg. Ezekkel a processzorokkal már régóta találkozhatnak az átlagos felhasználók is, hiszen a telefonokban, tabletekben már a kezdetek óta ilyen egységek kaptak helyet. PC környezetben azonban ezidáig az Apple gépeiben található M chipjeit, a Microsoft Surface egy-két példányát és a Raspberry Pi-t lehet mainstream, elérhető megoldásként említeni, ha az ARM kerül szóba.

Az első, igazán nagy ugrást a fentebb is említett Apple lépte meg 2020 őszén. Szakítottak az Intel processzoraival és a saját fejlesztésű egységeik kerültek a MacBook, iMac vagy épp Mac Mini készülékekbe. Az első tesztek alapján hamar kiderült, hogy nem csak teljesítményben, de fogyasztásban és hatékonyságban is remek út lehet az ARM architektúra a PC iparágban. Azóta az Apple már az M3-as chipeknél jár és lassan nincs olyan Mac OS alkalmazás, mely ne támogatná az új architektúrát.

Mi is az az ARM architektúra?

Az ARM architektúra (korábban Advanced RISC Machine, azelőtt Acorn RISC Machine) egy 32/64 bites, az ARM Limited fejlesztette RISC CPU-architektúra, amely több beágyazott rendszerben található meg. Energiatakarékosságuk miatt az ARM architektúrájú CPU-k a vezetők a hordozható elektronikai piacon, ahol az alacsony energiafogyasztás fontos tervezési szempont.

Nem véletlen tehát, hogy már az okostelefonok, tabletek is ezekre próbáltak építkezni a kezdeti időszakban. Már 1985-ben megjelent az első verziós ARM processzor, azóta pedig folyamatosan fejlődnek tovább az egységek. A legnagyobb különbséget az jelentheti, hogy míg az x86-64 processzorok akár több utasítást is végrehajthatnak egy órajel cikluson belül, addig az ARM processzorok csak egyet. Ennek megfelelően az operációs rendszernek és az alkalmazásoknak is igazodnia kell az eltérő körülményekhez, ezért nem csak pár kattintás a váltás.

A Windows 11-et is készítik a váltásra

Windows 11 ARM változata

Windows 11 ARM változata

Az ARM architektúra azonban mit sem ér az operációs rendszer támogatása nélkül. Az Apple házon belül remekül össze tudta hangolni a Mac gépek hardveres és szoftveres ugrását, ám Windows esetében ez már nem olyan egyszerű. Szerencsére a Microsoft az elmúlt időszakban előre felkészült a korszakváltásra. Már a Windows 10-ből létezett ARM architektúrára megírt változat, az igazi fejlődés azonban a Windows 11 megérkezésével vette kezdetét. Azóta szinte heti szinten frissül ez a változat is, sőt, még arra is lehetőséget biztosít, hogy ARM gépen a „régi” x86-64 architektúrára írt programokat, játékokat némi teljesítményvesztés mellett, de lehessen futtatni. Éppen úgy, ahogy az Apple tette a Rosetta 2 „emulációs” réteg segítségével a 2020-as váltást követően.

Nyáron érkezhetnek is az első Snapdragon gépek

Snapdragon tesztmasina

Snapdragon tesztmasina

Az elmúlt időszakban egyre több hír érkezik a Snapdragon X Elite processzoraival kapcsolatban. A Snapdragon a kezdetek óta látja el processzorokkal a tabletek, okostelefonok gyártóit, ám ezúttal az asztali és hordozható PC piacra szeretnének betörni. 2024 tavaszáig azonban kézzelfogható formában még senki nem találkozott ezekkel az egységekkel. Ekkor aztán megtört a jég és a cég személyesen is bemutatta több szakértőnek és tartalomgyártónak is a processzorokat.

Snapdragon X Elite erőfitogtatás

A cég nem finomkodott, amikor az Intellel mérte össze az erejét:

  • A Snapdragon X Elite 54 százalékkal gyorsabb egyszálas teljesítményt nyújt, mint az Intel legújabb Core Ultra 7 155H processzora. Ez úgy is felfogható, hogy azonos teljesítményt 65%-kal kevesebb erővel old meg.
  • A Snapdragon X Elite 52 százalékkal gyorsabb többszálas teljesítményt nyújt, mint az Intel legújabb Core Ultra 7 155H processzora. Ez úgy is felfogható, hogy azonos teljesítményt 60%-kal kevesebb erővel old meg.

Az AMD csúcsprocesszorával, a hordozható gépekbe szerelt Ryzen 9 7940HS-hez képest is hasonló előnyökkel rendelkezik, ahogy bizony még a Core Ultra 9 sem tudja felvenni a Snapdragon X-el a versenyt. Ebből bizony hamar leszűrhető, hogy rengeteg előnyt tartogathat a korszakváltás:

  • Azonos fogyasztásért / akkumulátorhasználatért cserébe sokkal több teljesítményt hoznak ki magukból a Snapdragon X chipek, mint az AMD és Intel megoldásai.
  • Azonos teljesítményt pedig jóval kevesebb fogyasztással oldanak meg az ARM processzorok, azaz sokkal-sokkal több ideig bírhatja akkumulátorról egy laptop.
  • Az alacsonyabb fogyasztásnak és a hőtermelésnek köszönhetően pedig sokkal jobban hűthetőek ezek az egységek, elég csak a teljesen passzív MacBook Air-ekre gondolni.
  • AI feladatokban is remekelhet majd a Snapdragon X Elite

Ha minden stimmel, radikális lehet a váltás üteme

AI feladatokban is remekelhet majd a Snapdragon X Elite

AI feladatokban is remekelhet majd a Snapdragon X Elite

A hardveres oldal tehát teljesen rendben van, a kritikus pont a Windows támogatása lehet majd. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján azonban a Windows 11 ARM változata is egyre jobb állapotoknak örvend. Az első, Snapdragon Elite X processzorral felvértezett masinák már 2024 nyarán megérkezhetnek, melyek teljesen át is rendezhetik a hordozható PC-k erőviszonyait. Az asztali PC-k esetében kevésbé kritikus a méret és a fogyasztás, ám biztosak lehetünk abban, hogy a MiniPC-k pillanatok alatt ARM architektúrára válthatnak, ha a Snapdragon X Elite beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Képek és adatok forrása: PCWorld

Ezt láttad már?

Ha kiborultál a Discord reklámjai miatt – itt van 8 másik király csevegő

×