Az AMD elnyerte rengeteg játékos szívét a 3D V-Cache processzorokkal. Ez a Ryzen 7000 szériában sem változott, ám könnyen csalódás lehet a vége.

2024.04.05. – Manapság az AMD és az Intel teljesen más utat jár be, ha a high-end gaming kerül szóba. Az Intel minél több maggal és minél nagyobb órajelekkel igyekszik kisajtolni a sok FPS-t, az AMD pedig az L3 Cache-t növelte meg elképesztő mértékben bizonyos processzorain. A legjobb az egészben, hogy mindkét megoldás működőképes, ám az AMD megoldása egyértelműen jobb hatékonysággal és sokkal jobb fogyasztással teszi ezt, mint a 8P és a 16E mag az Intelek kupakjai alatt. Az azonban biztos, hogy akár high-end Intel, akár high-end AMD mellett tesszük le a voksot, nem fogunk csalódni.

AMD 7800X3D

Az AMD-nél jelen pillanatban három Ryzen 7000 processzor rendelkezik a fentebb említett, megnövelt L3 Cache kapacitással. Az AMD ezt 3D V-Cache néven illeti, és ezt a „3D” utótagot is találjuk meg a processzorok nevében. A Ryzen 7800X3D, 7900X3D és 7950X3D három különböző felállással, magszámmal várja a potenciális vásárlókat. A legtöbb felhasználó beleeshet azonban abba a hibába, hogy pusztán a számozás alapján akarja rangsorolni a processzorokat, mindeközben pedig ez a legnagyobb hiba, amit el lehet követni. Nézzük is, hogy melyik 3D V-Cache processzort érdemes választani, ha legfőképp a játék kerül középpontba.

A processzorok

AMD

A fenti képről hamar leolvasható, hogy mindhárom processzor teljesen más felépítéssel rendelkezik:

  • A 7800X3D esetében a 8 mag egyetlen blokkban kapott helyett (CCD), erre került rá az extra 64 MB Cache
  • A 7900X3D esetében a 12 mag 6+6 magos blokkokban kapott helyett és ezek közül az egyikre került rá az extra 64 MB Cache
  • A 7950X3D esetében a 16 mag 8+8 magos blokkokban kapott helyett és ezek közül az egyikre került rá az extra 64 MB Cache

Az elkülönített CCD blokkot itt nem jelentenek akkora különbséget, mint Intel esetében az E és P magok, ám az egyes CCD-k közötti kommunikáció extra munkával és nem utolsó sorban késleltetéssel jár. Ez alapján kijelenthető, hogy a 7800X3D rendelkezik a legegyszerűbb működéssel, hiszen egyetlen egy blokkol találunk csak a kupak alatt. Míg papíron a 7900X3D rendelkezik a legrosszabb kialakítással, hiszen a két másik példánnyal ellentétben 8 helyett csak 6 mag kapott az extra gyorsítótárból, miközben a maradék hat külön blokkban kapott helyet. Vajon a számok is ezt igazolják? A TechSpot munkatársai kiderítették.

FPS számok játékok alatt

AMD számozás

A TechSpot munkatársai 1080p felbontáson izzasztották a CPU szörnyeket. Nem véletlenül, hiszen ez az a felbontás, ahol a processzorok ereje még igazán megmutatkozhat, 1440p és 2160p felbontások esetén már sokkal inkább a videokártyán múlik a történet. A teszt győztese egyértelműen a 7950X3D és a 7800X3D volt, közel azonos FPS számokat produkáltak. A 7900X3D-n a 12 mag nem segített, egyértelműen leolvasható, hogy mekkora hátránnyal jár, ha csak 6 mag gazdálkodhat az extra gyorsítótárral. Az is kiderült, hogy a mesterségesen (a 7900X3D egyik 6 magos blokkját letiltották) megalkotott 7600X3D igazán ütős processzor lehet, ha valaha megjelenik majd.

A tanulság

A számok a korábbi tapasztalatokat és a józan észt igazolták. A legegyszerűbb működéssel felvértezett 7800X3D hozza a jóval drágább 7950X3D számait játékok alatt. A játékok nemes egyszerűséggel nem tudnak profitálni az extra 8 magból, így lényegtelen, hogy 8 vagy 16 van a kupak alatt, ha csak az egyik blokk kap extra gyorsítótárat. A 7900X3D esetében azonban kiderült, hogy a 6 mag manapság már nem feltétlenül elegendő, így elvérzett a két másik szereplőhöz képest. Hiába a drágább árcédula és a nagyobb számozás, egyértelműen rosszabb vétel, mint a másik két processzor. Egyetlen egy dolgot kell csak eldöntenünk, hogy a játékok mellett mennyire van szükség nyers erőre egyéb alkalmazásokban, például hosszas számításokra vagy videovágásra, renderelésre.

AMD processzorok

AMD processzorok

Amennyiben pusztán játékra vásárolnánk processzort, akkor nyugodtan megállhatunk a 7800X3D-nél, hiszen a 7950X3D az esetek jelentős részében nem ad plusz FPS-t a kistesóhoz képest, sőt bizonyos játékokban a két CCD-s kialakítás miatt még teljesítményvesztést is leolvashatunk. Az extra 8 mag azonban jól jöhet a fenti feladatokban, alkalmazásokban. A 16 mag érezhetően gyorsabban végez bizonyos műveletekkel. Ha a játék mellett gyakran kell időigényes feladatokat végezni alkalmazásokban, akkor a 7950X3D lehet a jó választás, hiszen a 7800X3D FPS számait hozza a legtöbb esetben, miközben extra erő is van benne más feladatokra. A 7900X3D-t pedig érdemes lehet elkerülni, hiszen játékokban egyértelmű lemaradással rendelkezik. Jól látható, hogy nem mindig egyértelműen jelent jobb választást a nagyobb számozás. 

Ezt láttad már?

8 szanaszét cenzúrázott, mégis isteni videojáték az elmúlt 20 évből

×