Az AMD lépéselőnybe kerülhet, ha az Intel 15. generációja előtt érkeznek a Zen 5 processzorok. Úgy tűnik, hogy ez lehet a terv.

2024.04.04. – Az AMD Zen 5 processzorairól egyre több friss információ érkezett március utolsó napjaiban. A jelenlegi Zen 4 magokra épülő AMD processzorok a 7000/8000 számozást viselik magukon, ám a két széria között minőségi ugrás nem volt a számítási kapacitást tekintve. A cég mindössze a sokkal erősebb integrált grafikai egységgel felvértezett APU-kat külön akarta választani a „sima” processzoraitól, hogy a felhasználók garantáltan ne keverhessék össze azokat. A Zen 5 ennek megfelelően hatalmas eséllyel a 9000-es számozást kaphatja majd a cégtől.

Az már szinte borítékolható, hogy a teljesítményt illetően nem kell szégyenkeznie az egységeknek. Már 2024 januárjában is közel 25-30%-os IPC fejlődésről érkeztek hírek. Ez azt jelentené, hogy AZONOS órajelen 25-30%-kal több nyers erőre lehetnek képesek a Zen 5 processzorok a jelenlegi, Zen 4 generációhoz képest. Ezt pedig tovább erősítették az elmúlt napok mérései, ahol 40%-kal gyorsabbnak bizonyultak az új magok. Azt is sejteni lehet, hogy az AMD kifejezetten sietősre veszi a figurát, hiszen még az Intel 15. generációja előtt piacra szeretnék dobni a friss processzorokat.

Tényleg előbb érkezhetnek az új AMD processzorok, már a „régi” alaplapok is készülnek az érkezésükre

Az elmúlt napokban több gyártó is frissítette a high-end X670E alaplapok BIOS-át. Az alapvető újdonságok, hibajavítások mellett frissült az AGESA verziója is, mely a processzorok kezeléséért felel. Ez az 1.1.7.0 verziószámot kapta az AMD mérnökeitől. Az AGESA frissítés önmagában nem jelent semmit, ám a fájlokat megvizsgálva hamar kiderült, hogy ez már az új egységek érkezését készíti elő.

A BIOS új CPU támogatást is magával hozott

A BIOS új CPU támogatást is magával hozott

Az 1.1.7.0 AGESA támogatja már a Granite Ridge processzorokat, mely a soron következő, Ryzen 9000-es generáció kódneve. A Ryzen 8000G esetében 4 hónapnyi várakozás követte az első ilyen jellegű frissítést, mely szinten egybevágna a korábbi pletykákkal. Az AMD nagy eséllyel a június elején kezdődő Computex eseményen leplezheti le az érkező processzorokat, majd a nyár második felében meg is érkezhetnek már a boltok polcaira. A Ryzen AM5 alaplapok tulajdonosai örülhetnek, hiszen a régi modellek is befogadják majd az újdonságokat egy BIOS frissítést követően.

Forrás: Videocardz

Ezt láttad már?

8 szanaszét cenzúrázott, mégis isteni videojáték az elmúlt 20 évből

×