Hiába a megnevezés, a Chrome (és más böngészők) inkognitó módja nem teszi láthatatlanná és követhetetlenné az innternetező felhasználót.


Bódi Dániel

2024.04.03. – Nem egy párhuzamos dimenzióban, hanem a mi valóságunkban „nyertek meg” egy csoportos pert azok az amerikaiak, akik 2020-ban azért rángatták bíráságra a Google-t, mert a Chrome böngésző inkognitó módja nem is annyira inkognitó, mint elsőre hitték.

Sokan ugyanis azt gondolták, hogy ebben a módban nemcsak a böngészési előzmények lesznek láthatatlanok a számítógépet használó családtagok, barátnők/pasik és kollégák előtt, hanem más szolgáltatások és oldalak -> gyűjtőnevükön harmadik felek sem kapják meg ezeket az infókat, hogy aztán azokat profilalkotásra és marketingre használják fel. Ezzel szemben a valóságban nemcsak ők, hanem a szolgáltató, de még a Google is gyűjti az adatokat az inkognitós tevékenységekről.

A pert indító felhasználók szerint a Google félrevezetően reklámozza a módot, hamis biztonságérzetet keltve tulajdonképpen mindenkiben, aki használni szeretné. Valószínűleg tisztában van ezzel a Google-t üzemeltető Alphabet is, amely hallgatólagosan ugyan, de igazat adott a panaszosaknak azzal, hogy 2023 decemberében peren kívüli békejobbot nyújtott, vállalva többek között azt,

hogy törli a több milliárdnyi adatot = „rekordot” melyeket az inkognitó móddal gyűjtöttek.

Emellett a Google átláthatóbbá és egyértelműbbé teszi a Chrome böngésző inkognitó módját: mostantól alapértelmezettként blokkolják a harmadik felektől származó sütiket, amit rögtön a kezdőoldalon ki-be lehet kapcsolni. Mindez azt jelenti, hogy a Google a korábbinál jóval kevesebb adatot gyűjt azokról a felhasználókról, akik az inkognitó módban neteznek.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a Chrome inkognitó munkamenetének indításakor eddig is jelezte, hogy nem teljesen privát a netezés, ahogyan más chromium alapú böngészők is feltüntetik ugyanezt. A reklámok és a megfigyelésre-adatgyűjtésre használt sütik blokkolásáról messze híres Brave például még alternatívát is kínál: az inkognitó módon túl nyithatunk Torral támogatott privát ablakot is, ami elmaszkolja az IP-címet, úgy a hálózati megfigyelők is nehezebben férnek hozzá az internetes tevékenységeinkhez.

via – The Guardian, BBC

Ezt is olvasd el:

Itt játszhatsz ingyen azokkal a játékokkal, amik 2000-ben az infóórák sztárjai voltak

×