Az alaplapok éppen csak most kezdik felvenni a fonalat a PCIe 5.0 támogatással. Ennek ellenére a fejlődés egy pillanatra nem áll meg.

2024.04.03. – Manapság, ha a PCIe csatlakozó kerül szóba, akkor leginkább két szabvánnyal találkozhatnak a felhasználók. A legtöbb, modern SSD és videokártya a 4.0 szabványt használja, ám az alaplapokon egyre nagyobb számmal találkozhatunk PCIe 5.0 csatlakozóval is. Manapság átlagfelhasználói oldalról egyetlen kategória tudja kiaknázni ezt. Egyre több gyártó dob piacra 5.0 szabvánnyal felvértezett high-end SSD-ket, melyek akár 10 GB/s feletti olvasásra és írásra is képesek lehetnek ideális körülmények között. A legtöbb esetben azonban kötelező kellék már az aktív hűtés, hiszen elképesztő hőt generálnak ezek a komponensek.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szabvány fejlődése leállt volna. A PCI-SIG, a PCI Express specifikációjáért felelős bizottság a napokban jelentette be, hogy elkészültek a 0.5-ös tervezettel. A legutóbbi frissítés 2023 júniusában történt, a fejlesztés maga pedig 2022 júniusában vette kezdetét. Az ilyen mértékű ugrások az iparág több szereplőjét is meglepték, hiszen sokan csak 2027, 2028-as megjelenéssel kalkuláltak. Úgy tűnik azonban, hogy sokkal előbb is végleges lehet majd a PCIe 7.0 szabványa.

Már 2025-ben debütálhat a PCIe 7.0

A szabványért felelős PCI SIG több okot is felsorolt a folyamatos fejlődés mellett. A PCIe 7 a 2020-as évek második felében érkező kártyák számára elegendő adatátviteli sebességet biztosíthat majd. Ezen kívül villámgyors Ethernet csatlakozásnál is jól jöhetnek, de AI számításoknál is bevethető lesz a technológia. Ha az átlagos felhasználók szemszögéből nézzük meg a dolgot, akkor is vannak előnyök. A brutális, sávonkénti adatsebességnek köszönhetően jóval kisebb csatlakozókat is pakolhatnak az alaplapokra. Két darab 7.0-ás sáv kiválthat TIZENHAT sávot a jelenleg is kiaknázatlan 4.0 verzióból. 

A fentieken kívül jobb késleltetést és még fejlettebb hatékonyságot is ígérnek a szabványon dolgozó mérnökök. Természetesen a visszafelé kompatibilitás sem lesz kérdéses, így az idén megjelenő PCIe 6.0 csatlakozók és eszközök is gond nélkül együttműködnek majd a 7.0-ás csatlakozóval. A jelenlegi információk alapján egyre jobban valószínűsíthető a 2025-ös megjelenés. Abban biztosak lehetünk, hogy első körben ipari és szerver környezetben debütálhatnak majd az újdonságok. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az Nvidia várhatóan csak idén áll át a 5.0-ás csatlakozóra, az év végén érkező új videokártyáival.

Forrás: Videocardz / PCI-SIG

Ezt láttad már?

Ha kiborultál a Discord reklámjai miatt – itt van 8 másik király csevegő

×