A tech világcégek között is a Gmail az egyik legnagyobb sikertörténet, pedig a premier dátuma miatt a legtöbben csak áprilisi tréfának gondolták az ötletet.

Gábor János

2024.04.01. – Poénnak gondolták a felhasználók azt, hogy a Google e-mail szolgáltatást indít, mert 2004-ben is volt már elég(nek tűnő) megoldás a levelezésre. Itthon aratott a Yahoo, elindult a freemail és a citromail, amelyek annyira egyszerű, felhasználóbarát szolgáltatások voltak, hogy nem tudtuk, igénylünk-e melléjük még egyet. Kiderült, hogy igen, sőt, a Gmail akkora növekedést produkált, hogy máig a legnagyobb e-mail szolgáltatás a világon.

2004-ben ezen a napon jelentették be a Google Mail érkezését, amit a gyártó cég megszokott, április 1-jei tréfálkozásai miatt kevesen vettek komolyan – emlékeztet a PC Fórum. A levelezőrendszerbe érkezett legelső levél, amit a Gmail Team küldött, arról szólt, mennyiben más lesz az egész az akkor ismert megoldásokhoz képest, és mit lehet tudni a működéséről.

A sikerét alighanem annak köszönheti, hogy rögtön 1 GB költségmentes tárhelyet kapott mindenki,

ami óriási szó volt, ráadásul egy időszakban folyamatosan növelték is. Ehhez képest szégyenletesnek tűnt a korabeli több szolgáltató 10-20-50 MB-os tárhelye. Az új szolgáltatás körüli hírverést azzal fokozták, hogy csak úgy nem lehetett regisztrálni. A bevett szokás szerint kizárólag meghívásos módon lehetett Gmail fiókhoz jutni, ami kisebb kinccsé tette a felhasználók körében. Mindenki akart magának egyet, de a szabad hozzáférésre három évet kellett várni.

Napjainkra minden kétséget kizáróan a Gmail a legnagyobb e-mail szolgáltatás, a becslések szerint (hivatalos számot a Google nem közöl) 1,8 milliárd körül lehet az egyéni aktív felhasználók száma.

A Gmail nagy túlélő, ezekhez képest:

Golyós az egér? – 7 kultikus kütyü, amiket már csak az emlékek őriznek

×