Japánban rájöttek, hogyan lehet a legkönnyebben elzavarni a varjakat a szeméttől. Meg kell tanulni a madarak nyelvét, és meg van oldva.

2024.03.31. – Sokszor szoktuk mondani, hogy Japán a fejlődésben jóval a nyugat előtt jár. Néha kiderül, hogy ebben igazunk is van, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a világ mások oldalán teljesen más problémákkal küzdenek meg az emberek. Aki volt már Japánban, tudja, hogy nagyon sok varjú él a városokban, mást se lehet hallani, csak károgást. A varjak pedig elég sok gondot okoznak, különösen azért, mert általában szétszedik a szemetet. Az út szélére kirakott szemeteszsákok a dögevő madarak paradicsomává válnak, széttépik a zsákokat, kiszednek belőlük mindent, természetesen nagy rendetlenséget hagyva maguk után. Ez ellen most olyat találtak ki, amire nem számítottunk:

rászólnak a madarakra a saját nyelvükön.

Próbálkozás

Japánban persze több módszer volt a varjak ellen. Először hálót tettek a zsákok köré, hogy a madarak ne férjenek hozzá a szeméthez, de köztudottan a varjak nagyon okosak, megoldották. A háló alól húzták ki a szemetet. Aztán rájöttek, hogy a varjak nagyra becsülik a személyes teret, és nem szeretik, ha a testükkel dolgok érintkeznek. Ezért keféket akasztottak a szemétkupacok fölé, de a madarak idővel ehhez is hozzászoktak.

Ekkor hívták segítségül a CrowLabot, egy varjakkal foglalkozó tanácsadó céget, ami megalkotta a CrowController rendszert. Ezt a varjak 20 éves tanulmányozásával és több mint 10 000 hangminta összegyűjtésével fejlesztették ki. Egy nagyjából cipősdoboz méretű hangszóróról van szó, ami szó szerint a saját nyelvükön szól a varjaknak, hogy menjenek el.

A CrowLab ugyanis képes volt elkülöníteni azokat a különleges károgásokat, amiket a varjak akkor használnak, ha fenyegetés, például macska vagy sólyom van a közelben. Ha egy varjú közeledik a CrowControllerhez, egy mozgásérzékelő elindítja a hangfelvételt, és közli a varjakkal, hogy a terület nem biztonságos. A tavaly júniustól szeptemberig tartó próbaidőszakban megállapították, hogy a CrowController működik. Erről videó is van.

 

Bár a dolog egyelőre működik, sokan úgy gondolják, hogy a varjak előbb-utóbb rájönnek, hogy átverik őket, és ignorálják majd a figyelmeztetést. Szerinted?

Ezt láttad már?

Itt játszhatsz ingyen azokkal a játékokkal, amik 2000-ben az infóórák sztárjai voltak

×