Újabb nagy múltú színész távozott. Nyugodjék békében, Louis Gossett Jr.


Bódi Dániel

2024.03.31. – 87 éves korában elhunyt Louis Gossett Jr., aki többek közt azzal írta be magát a történelembe, hogy ő volt az első színes bőrű színész, akit a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjjal jutalmaztak. A színész március 28-i halálhírét pár nappal később a család tárta a nyilvánosság elé, de a pontos okokról nem nyilatkoztak az Associated Pressnek.

Louis Gossett Jr. az 1982-es Garni-zóna című filmjéért kapta az akkor még legrangosabb Oscar-díjat, aminek emlékezetes katonai kiképzőtisztjének szerepét eredetileg Jack Nicholsonnak ajánlottak fel, de ő nem élt a lehetőséggel. Miután azonban a filmesek rájöttek, hogy a floridai Pensacolában található haditengerészeti bázis legjobb kiképzői valójában fekete bőrűek, azonnal megkeresték Gossettet, aki természetesen kapott az alkalmon.

Bár elmondása szerint számára az Oscar-díj annak ellenére sem jelentett akkora ugródeszkát, mint sok másik hollywoodi társának, hogy olyan filmekben is szerephez jutott, mint a Kedves ellenségem és a Vasmadarak. De nemcsak filmekben láthatta őt a közönség, hanem számos színházi előadásban, rengeteg sorozatban, valamint videojátékban is megszólaltatott emlékezetes karaktereket.

Szerepelt például az HBO Watchmen-sorozatában, feltűnt a Gengszerkorzóban is, a 2007-es Batman animációs sorozatban ő alakíthatta Lucius Foxot, de szinkronizált a Family Guy-ban, a Disney Herkules mesesorozatában, valamint 5 Csillagkapu-epizódban is szerepelt, mint Gerak. Mindemellett Louis Gossett Jr. hangján szólaltak meg a Vortigauntok is a Half Life 2-ben és annak első kiegészítőjében.

Nyugodjék békében.

×