Vlagyimir Putyin orosz elnök otthon és hordozható játékkonzolokat, speciális operációs rendszert és felhőrendszert is szeretne gyártani Oroszországban.

2024.03.28. – Emlékszem, még tavaly januárban számoltunk be arról, hogy nem sokkal azután, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen és szankciókat vezettek be az orosz állam ellen, a kormány komoly intézkedéseket hozott az orosz videojáték-ipar jelentős támogatására. Akkor egy állami videojáték-fejlesztő és kiadó létrehozásáról beszéltek, aminek a célja, hogy Oroszország a 20 legnagyobb játékkiadó ország közé kerüljön. A legambiciózusabb terv az volt, hogy 50 milliárd dollárból az orosz játékstúdiók 2030-ra a világ vezető kiadóival versenyeznek.

Most, több mint egy évvel később úgy tűnik, hogy a tervezésnek nincs vége. A ThePressUnited a Kreml hivatalos közleménye alapján azt írja: Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította kormányát, hogy vizsgálja meg az otthoni és hordozható játékkonzolok oroszországi gyártásának megszervezésével kapcsolatos követelményeket.

Mi a terv?

Ha lehet hinni a forrásoknak, akkor a cél olyan játékkonzolok fejlesztése, amik kifejezetten Oroszországban készülnek, és amikre saját operációs rendszer kerül. Még egy felhő-alapú rendszer is tervben lehet, ami a játékokat elérhetőbbé teszi a játékosoknak. Elvileg Putyin ennek kidolgozására 2024. június 15-ig adott időt.

A hír szerint Mihail Miszustin orosz miniszterelnök felügyeli a feladat végrehajtását. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Putyin utasítása, hogy fontolják meg a hazai gyártású konzolok létrehozását, ami segíteni fogja Oroszország játékiparának fejlődését. A videojáték-ipar fejlesztésével foglalkozó szervezet (RVI) februárban egy ötéves tervet nyújtott át az orosz kormánynak, amelyben 83 pontos programot fogalmazott meg az oroszországi játékok fejlesztésére. Elvileg 2026-2027-ben egy teljes értékű, orosz gyártású játékkonzol jelenik meg.

Orosz gaming

A hónap elején Oroszország adott otthont az első Games of the Future versenynek, ami február 21. és március 3. között zajlott Kazan városában. A versenyen a hagyományos sport és az esport is képviselte magát, szóval volt labdarúgás, jégkorong és kosárlabda, esportot, drónversenyzés, versenyszerű programozás, sőt még a robotcsata is. Az első alkalommal megrendezett Games of the Future tornán több mint 270 csapat vett részt, 107 országból érkeztek – mondta Dmitrij Csernyicsenko orosz miniszterelnök-helyettes.

Hogy Oroszország valójában mikor és milyen módon indítja be a videojáték-konzolok gyártását, egyelőre kérdéses, ugyanakkor egyértelmű, hogy komoly konkurenciát akarnak teremteni a PlayStation és az Xbox számára.

A borítókép illusztráció.

Ezt láttad már?

Akkora szintet léphet az Xbox, amekkorát a PlayStation valószínűleg sosem fog

×