A mesterséges intelligencia egyre több mindenre használható, ám sokan félnek tőle. Nos, a sör szerelmeseinek most mégis jó hírekkel szolgálunk.

2024.03.28. – A mesterséges intelligencia fejlődése egy halom kaput nyitott ki előttünk. Ezek közül nem mindegyik közkedvelt irány, gondoljunk csak bele, micsoda közfelháborodást generált a technológia Hollywoodban. Több hónapos sztrájkot tartottak a filmiparban dolgozók, ugyanis több eddig ember által elvégzett munkát a számítógépekkel kezdtek el elvégeztetni. A Disney+-on megtekinthető Titkos Invázió című sorozat főcíme például 100%-ban AI által generált képekből áll. S míg jól néz ki, a grafikusok nem örültek ennek a döntésnek. A sztrájkot akkor szüntették be, amikor sikerült lefektetni pár alapszabályt a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Így most mindenki nyer, a stúdiók is és a színészek/művészek is. Ám ez csak egy példa, ennél jóval több mindenre alkalmazható az MI, például tudósok szerint akár a sört is megszerettethetik azzal, aki egyébként ki nem állhatja az ízét.

Örömmámorban a kocsmák

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent egy új tanulmány, ami részletezi belga kutatók egy gépi tanulási modelljét, ami 180 000 online sörértékelésből, valamint egy 16 fős testület visszajelzéséből lett felépítve. A kutatók létrehoztak egy új mesterséges intelligencia-rendszert, ami képes megjósolni, hogyan lehet a lehető legjobb ízűvé varázsolni a sört. A testület három év alatt 250 sörből vett mintát 50 attribútum alapján, olyan változókat figyelembe véve, mint a keserűség, édesség, alkoholtartalom és maláta aroma.

mesterséges

Az újonnan képzett modellt ezután arra kérték, hogy javítsa fel a sör ízét a legjobb összetétel biztosításával. A kutatócsoport ezután változtatásokat hajtott végre a kereskedelmi forgalomban már kapható sörökön, mielőtt azokat a mintavevő bizottság elé tárták volna. A testület a tesztelések végén sokkal magasabb pontszámot adott az AI-által módosított sörnek, mint a többinek a piacon. Ez azt jelenti, hogy az AI-nak sikerült az, amit a sörfőzők évtizedek óta próbálnak elérni, létrehozni egy olyan ízt, ami a legtöbb ember számára érdekessé és finommá teheti a sört.

Ennek függvényében tökéletesen látható, hogy a mesterséges intelligenciának van relevanciája, pusztán csak megfelelő keretek között kell tudnunk alkalmazni.

Ezt olvastad már?

Ilyen GAMER PC-t építhetsz most 280 ezer forintból

×