A csalók e-mailben keresik meg az áldozatokat, és a levélnek nem is annyira nehéz bedőlni, szóval mutatjuk, mire NE koppints, ha jót akarsz.

Gábor János

2024.03.28. – Az OTP nevével visszaélő csalók e-mailben próbálnak rávenni, hogy a banki alkalmazás „frissítésére” kattintva ráeressz egy trójait a gépedre, ami aztán szépen elviszi minden belépési adatodat IS. A PC Fórum azt írja, korábban nem engedélyezett tranzakciókra hivatkozva járt körbe az országban hasonló e-mail, de a végeredmény ugyanaz: adathalászat céljával kapod, mert a bűnözőknek a bankszámlád tartalmára fája a foga.

„Azért írunk, hogy tájékoztassuk mobilalkalmazásunk közelgő frissítéséről, amely elengedhetetlen az esetleges szolgáltatási fennakadások elkerülése érdekében”

– kezdik a mezei csalásokhoz képest meglepően jó magyarsággal megírt levelet. „Fejlesztőink szorgalmasan dolgoznak alkalmazásunk funkcionalitásának és biztonságának javításán, és ez a frissítés fontos hibajavításokat és fejlesztéseket tartalmaz, amelyek kulcsfontosságúak szolgáltatásaink folyamatos megbízhatósága szempontjából.”

Mire megy ki a játék az OTP nevében?

A csalók azt sugallják, hogy ha nem koppintasz sürgősen a beillesztett linkre és nem telepíted az elvileg mögötte bújó frissítést, akkor fennáll a veszélye, hogy akár el is veszíted a hozzáférést a banki alkalmazásodhoz. Ez persze ordas nagy kamu, hiszen valójában olyan oldalra irányítanak át, amiről szépen behúzol egy adatlopkodó trójait és bottal ütheted az adataid nyomát.

Forrás: PC Fórum

Szerintünk tudod, de ha mégsem: sok applikációhoz hasonlóan az OTP Bank hitelesített, eredeti szotfvere nem kér meg e-mailben semmiféle update telepítésére, hanem a háttérben szépen lefrissíti magát – a beavatkozásod és további adatok lekérdezése nélkül. Egyszóval: semmiképpen se dőlj be a hasonló megkereséseknek!

És ezt láttad már?

Törölnéd magad és a dolgaid az internetről? – Mutatjuk, hogy csináld!

×