A levitézlett kriptopápa, Sam Bankman-Fried 32 évesen idejekorán nyugdíjba megy, már csak a rácsok mögül nézheti a Bitcoin szárnyalását.


Bódi Dániel

2024.03.28. – Hiába kapott új erőre, sőt, szárnyal a Bitcoin, és vele együtt az összes kritovaluta, azt az egykori kriptopápa, Sam Bankman-Fried ezt már nem élvezheti. Az amerikai bíróság egy hónapig elhúzódó tárgyalássorozatot követően 25 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

A világ egykoron legnagyobb kriptotőzsdéjének, az FTX társalapítója mindössze 3 évig élvezhette a gyorsan szerzett mesés gazdagságot, amit a kriptopénzeken keresett. 2022 decemberében ugyanis – a kriptovaluták bezuhanását követően – gazdasági bűncselekmény: pénzügyi csalás, sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanújával a Bahamákon tartóztatták le, ahonnan nagyon hamar az amerikai hatóságok ölelő karjaiban találta magát.

A két és fél évtizedes büntetéssel pedig még jól is járt, az ügyészek ugyanis jóval többért, 40-50 évért harcoltak a bíróságon, ami így is jelentősen kevesebb, mint a maximálisan kiszabható 110 év – ami a 32 éves vádlott (vagy bárki más) számára egyenlő lenne az életfogytiglannal. Persze Bankman-Fried ügyvédei minden bizonnyal fellebbeznek majd, hisz ők jótékonykodásra, valamint a károsultak megtérítésére hivatkozva 5 és 6 és fél év börtönben reménykedtek.

A beszámolók szerint azonban a védelemnek nem sok esélye volt, ami abban reménykedett, hogy sikerül Bankman-Friedet valamiféle megvezetett áldozatnak beállítani, akinek az FTX élén fogalma sem volt arról, pontosan mi is zajlik a saját cégében. A The Verge szerint a műsor odáig fajult, hogy Fried meghallgatása során még válaszolni is alig volt hajlandó, folyamatosan mellébeszélt, zavaros körmondatokat tett, és saját magának feltett kérdésekre reagált – egy ponton a bírónak kellett felszólítania, hogy legalább a saját ügyvédeinek a kérdéseire válaszoljon.

Arra a kérdésre, hogy a költségvetésben tátongó 8 milliárd dolláros befektetői pénzzel mi történt sem tudott mit mondani, sokáig egyszerűen nem tudott a dologról, később pedig nem kérdezett rá, hogy hová lett. A valóságban azonban a szintén az ő tulajdonában lévő Almeda Research kereskedési alapnál kötött ki, amit aztán saját kontóra kriptovalutákra váltottak – erről az ügyről a Telex írt egy különösen átfogó cikket.

Az esküdtszéknek sem tartott sokáig meghozni az ítéletet: 4 óra alatt bűnösnek kiáltották ki Bankman-Friedet. Az ítélethirdetés során a bíró azt mondta, hogy 30 éves bírói pályafutása során még soha nem látott még olyan előadást, amilyet az egykori kriptopápa leművelt a tárgyaláson.

Ezt is olvasd el:

Lehet-e VÍRUSOS egy PlayStation, egy Xbox, vagy egy Nintendo?

×