A világ egyik legmeredekebb közösségi média szabályozása lép életbe egy amerikai államban. Sok törvényhozónak lehet minta, globálisan elterjedhet.

Gábor János

2024.03.26. – Precedenst szolgáltathat egy csomó országnak világszerte az a floridai törvény, amit az amerikai fiatalok védelmében vert keresztül a törvényhozáson, majd írt alá a helyi kormányzó. Ron DeSantis az USÁ-ban nagyon ismert, régi motoros politikus, akinek a nevét újabban onnan ismerheted, hogy egy darabig Donald Trumppal vetélkedett az Republikánus Párt elnökjelöltségéért. Egy ideje ezért már nem kell tepernie, és a felszabadult energiáit (az sem kizárt, hogy bosszúból, mert Trump nagyon sokat köszönhet a közösségi felületeknek) arra összpontosította, hogy megrángassa kicsit a social media platformokat.

Összejött: DeSantis elérte, hogy életbe lépjen az USA talán legdurvább közösségi média-szabályozása.

Az eredeti terv Floridában az volt, hogy 16 év alatt kategorikusan mindenkit kitiltanak a Facebookról, Instagramról, Snapchatről, (főleg a) TikTokról (ami ellen ennél is súlyosabb törvény készül), stb-ről. Ezt a kormányzó valamelyest felpuhította – szúrta ki a HVG, hiszen a minap aláírt törvény már úgy rendelkezik, hogy csak 14 év alatt nincs semmi keresnivalója senkinek a közösségi médiában, 14-16 között pedig csak szülői engedéllyel teheti meg. Teljes tilalom tehát nincs, a törvény 2025. január 1-jén valószínűleg hatályba is lép az amerikai államban – onnantól jó sok más ország nézheti árgus szemekkel, hogy hogy vált be, és milyen módon alkalmazza saját polgáraira vonatkozóan.

Ron DeSantis – Forrás: Wikipedia Commons

A korlátozás törvényességi felülvizsgálaton mondjuk még át kell essen, és egyelőre nem világos, hogy milyen módon kényszerítik rá, mind a szolgáltatókra, mind pedig a felhasználókra, de ennyire messzire eddig még nem nagyon ment senki, szóval úttörő törvényként érdekes lesz követni az útját. Te támogatnád, hogy ehhez hasonló szabályozást vezessenek be itthon? Floridában egyébként leszögezték, hogy nem a közösségi média tartalmát szeretnék cenzúrázni – az intézkedés azt szolgálja, hogy csökkentse a fiatalok nyilvánvaló függőségét. DeSantis csapatának a push üzenetekkel és a videók automatikus lejátszásával van a legnagyobb baja, mert szerintük ezek súlyosbítják a legjobban az addiktív viselkedést.

Nem biztos, hogy nincs igazuk:

Rá vagy kattanva, kezedhez nőtt a mobil? – Ezekkel jöhetsz le róla

×