Papíron egy éven belül meg kell jelenjen a GTA VI, de egyre inkább úgy tűnik, hogy a Rockstar Games hamarosan bejelentheti a késést.


Bódi Dániel

2024.03.25. – Nem ez volna az első eset, amikor elhalasztják egy GTA-játék megjelenését, így aligha fogunk meglepődni, ha a Rockstar Games hamarosan bejelentené, hogy nem fognak elkészülni a világ legvártabb videojátékának fejlesztésével az eredetileg belőtt 2025. tavaszi megjelenési dátumra.

Nem is fogunk rájuk megharagudni ezért, ha 11 évet kibírtunk GTA VI nélkül, akkor az a pár hónap nem sokat fog számítani, ha cserébe egy polírozottabb, tökéletesebb élményt kapunk. Legalábbis ez volna az oka annak, hogy a készítők a tervezettnél később adják ki a kezeik közül a Vice City-be 22 év után visszarepítő GTA VI-ot,

ami a Kotaku forrásai szerint egy valószerűbb 2025. őszi napot tűzne ki a világ letarolására.

Bár a Rockstar mindent megtesz, hogy tartani tudják a gyártási tempót (még a fejlesztőket is visszarendelték az irodába, hogy hatékonyabban tudjanak dolgozni), de egy belsős forrás szerint még így is eléggé le vannak maradva a munkával. Ha pedig nem tudják ezt behozni, akkor sebességet kell váltsanak, ami a játékfejlesztésben egyet jelent az egyre megfeszítettebb munkanapokkal és a munkahetekkel, amikor nemcsak sokat, hanem tovább, reggeltől estig is kell a gépek előtt görnyedve dolgozni. Ha pedig még ez sem lesz elég, akkor akár még az is megeshet, hogy 2026-ra fog átcsúszni a következő GTA megjelenése.

A késés pedig borítékolható: a GTA IV eredeti megjelenése 2007. októberére volt kitűzve, amit aztán üzleti és technikai problémákra hivatkozva 2008 áprilisára odáztak. A GTA V-nek 2013 elején kellett volna debütálnia, amit aztán szeptemberre halasztottak, hogy a fejlesztők kifogástalanra csiszolhassák a programot. A Red Dead Redemption 2 is hasonló megjelenési kálvárián esett át: a 2017 második felére tervezett megjelenést előbb 2018 első felére, aztán a másodikra csúsztatták, az ok pontosan ugyanaz volt, mint a GTA V-nél.

Ugyanakkor mindhárom példájából jól tudhatjuk, hogy az alkotók igazat szólnak, és valóban a tökéletesség oltárán adóznak, amikor a halasztás mellett döntenek. Ha pedig a GTA VI is hasonló minőségű lesz, mint a GTA IV, a GTA V és a Red Dead Redemption 2, akkor a játékosok is hamar meg fogják bocsátani, hogy csak 2026-ban veszhetnek el Leonidában, úgy Vice City utcáin. A GTA VI megjelenésének változásáról szóló hivatalos bejelentés viszont még odébb lehet, a Rockstar legalábbis az utolsó pillanatig kivár, hátha valami csoda folytán időben sikerül elkészülni – ami eddig nem igazán jött még össze.

Ezt is olvasd el:

13 zseniális videojáték, amit fantasztikus élmény többször újrajátszani

×