A Fortnite Festival apropóján 9 év után meglehetősen korrekt áron érkezik az új gitárkontroller, a PDP Riffmaster.


Bódi Dániel

2024.03.22. – Nem, mintha kihaltak volna, szimplán csak kimentek a divatból az olyan játékok, melyeket speciális, ez esetben gitárforma kontrollerekkel kellett játszani. Mármint a világ nyugatként emlegetett féltekén, a zenés ritmusjátékok őshazájában, Japánban a mai napig tombol a GuitarFreaks/Gitadora-őrület, nálunk viszont valamiért a 2015-ös években elhalni látszott a Guitar Hero és Rock Band-láz.

Pedig volt idő, amikor boldog-boldogtalan ezekkel játszott, nem volt olyan gamer rendezvény, ahol ne álltak volna kígyózó sorok a Guitar Heróhoz, hogy a játékosok őrült gitárkontroller gombnyomkodással egymás rekordjait döntögessék. A Harmonix 2005-ben remek érzékkel adaptálta a japán formulát, majd örökítette tovább a saját játéksorozatának riválisába, a Rock Bandbe, amit egészen 2024. januárjáig egyengettek.

Év elején azonban a Harmonix nem oly váratlanul bejelentette, hogy felhagy az eredetileg 2015-ben Xbox One-ra és PS4-re megjelent Rock Band 4 támogatásával, helyette pedig a 2023-ban elindult Fortnite Festivalra fognak koncentrálni. Az Epic Games ugyanis összepacsizott a Guitar Hero-Rock Band csapatával, hogy ültessék az egykoron méltán népszerű ritmusjátékos műfajt a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb játékába, ami így egyszerre vált egy gaming hubbá, melyen keresztül többféle játékkal-műfajjal játszhatnak az emberek.

Így lett a Fortnite Festival a korunk új Guitar Herója, csakhogy van vele egy kis bibi: a játék és a játékmód nem támogatja a korábbi gitárkontrollereket.

Erre jött a megoldás még januárban a budget és a prémium kontroller- és kiegészítőgyártó, a Harmonixszel korábban már szorosan együtt dolgozó PDP-től, ami a Rock Band 4 leállásával párhuzamosan jelentette be a kifejezetten Fortnite Festivalhoz készített új gitárforma irányítót, a PDP Riffmastert. A kiegészítőt akkor csak a kiválasztott külföldi magazinok újságírói próbálhatták ki, eszerint pedig egy meglehetősen remek, kompakt (összecsukható), valamint bal- és jobbkezesség szerint konfigurálható lesz. A játékgitár vezeték nélküli, egyetlen töltéssel 36 órát bír, illetve támogatni fogja a Rock Band 4-et is, ha valaki Fortnite helyett esetleg azt szeretné játszani.

A PDP Riffmaster megjelenéséről és árazásáról egészen tegnapig semmit sem tudtunk, most azonban már minden tisztázódott: a 9 év után az első új gitárkontroller áprilisban jelenik meg, meglehetősen korrekt: 130 dolláros/eurós, azaz kb. 50.000 forintos áron. Viszont PC és a kurrens konzolok – tehát az Xbox Series és PS5 – mellett kompatibilis lesz az Xbox One és a PS4 masinákkal is. Az előrendelés már elindult, de ahogy az várható volt, rögtön elkapkodták a készleteket, így a magyaroknak mindenképp várniuk kell, ha be szeretnének szerezni egyet. Másik világfájdalmunk, hogy a verhetetlen 27%-os áfának köszönhetően a hazai boltokba valószínűleg drágábban fog kikerülni.

Ezt is olvasd el:

Miért kerül 394.000 forintba egy mocsok SZAR játék a Steamen?

×