Xboxra is megérkezik a világ egyik, ha épp nem a legjobb kontrollere, aminek borsos ára ellenére is érdemes elgondolkodni a beszerzésén.

Bódi Dániel

2023.12.15. – Kicsit drágának tűnhet, de valóban nem túlzok, amikor a Victrix Pro BFG-t a világ egyik legjobb kontrollerének nevezem. A nem hivatalos, de licencelt, általában a budget, megfizethető kontrollerek kategóriáját uraló PDP egészen meglepőt húzott, amikor piacra dobta a minden téren prémium Victrix Prót PlayStation 5-ön, ahol már csak a haptikus visszacsatolásos funkciói miatt is inkább a DualSense a nyerő a játékosok körében. De a Victrix még a Sony megoldásával szemben is egy sokkal jobb választás, így hát egészen örömteli, hogy hamarosan az Xbox-játékosok is benevezhetnek egyre.


Persze kétszer is meg kell gondolni a vételt, ugyanis mint már mondtam, a Victrix Pro BFG nem csak drágának tűnik, hanem az is. Még az Xbox Series Elite kontrollernél is borsosabb az ára, cserébe viszont olyat tud, amire még a DualSense sem képes: teljeskörű modularitást. Azaz a Victrix Pro szinte minden porcikáját, fontosabb elemét úgy cserélgethetjük és alakíthatjuk, ahogyan csak akarjuk. Nem tetszik, hogy az analóg karok asszimetrikusak? Hát cseréljük ki a D-padot vele. Netalántán driftel az analóg? Egyetlen mozdulattal helyére rakhatunk egy másikat.

És tényleg ennyire egyszerű az egész!

A Victrix Pro BFG alapvetően egy profi játékra szabott kontroller, azaz mindenféle pöcköt, plusz kart és kapcsolót találunk rajta, melyekhez olyan funkciót rendelünk, amilyet csak akarunk. Ugyanakkor egy átlagos játékos számára is érdemes lehet rá gyűjteni, mivel a hagyományos kontrollerekkel ellentétben ennek a javítása semmilyen szerelést, vagy fél percnél tovább tartó bajlódást nem igényel.

Persze, az említetteken túl mindent tud, amit a PS5 és az Xbox Series drágább kontrollerei is (a haptikus visszacsatoláson kívül): alacsony késleltetés, testre szabható gombkiosztás, állítható ütközésű ravaszok, előre beállítható játék és játékstílus-specifikus profilok – amiket egyetlen gombbal váltogathatunk, de még a beépített Dolby Atmos jack-csatlakozó is csúcskategóriás. Sőt, ha fejessel bedugva használjuk, akkor a Victrix Control Hub Xbox-alkalmazással még a hangzást is úgy alakítjuk, ahogyan a fülünknek kellemes.

Az Xboxos PDP Victrix Pro BFG két színben lesz kapható: fehérben és feketében, mindkettő 180 dollárért, azaz 1:1 átszámolva 63.000 forintért, ami Magyarországon egészen biztosan a PS5-ös árakkal lesz megegyező, azaz 85-90.000 forint alatt ritkán fogjuk hazavinni. Megjelenés 2024. februárjában, de a rendeléseket már januárban leadhatjuk a PDP oldalán – és tényleg érdemes elgondolkozni egyen, garantáltan nem veszünk utána mást a kezünkbe.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Miért QWERTZ és nem QWERTY? Ezért ilyen a billentyűzet

×