A delid nem ismeretlen terep az Intel processzorok felhasználói körében. Eddig azonban egyértelmű garanciavesztéssel járt a művelet.

2024.03.21. – Az Intel LGA 1700 foglalata 2020-ban mutatkozott be a 12. generációval. A foglalatváltás ezúttal tényleg szükséges volt, hiszen a cég nem csak a gyártástechnológián fejlesztett, hanem a processzorok felépítésén is jelentősen alakított. Korábban csak egyféle magot találhattak a vásárlók az Intel processzorok kupakjai alatt, ám a 12. generációtól már kétfélét. A P magok sokat fogyasztanak, ám a nyers erejük ezt indokolja is. Az E magok pedig akkor kerülnek képbe, ha lazább, kevésbé számításigényes feladatok elvégzésére kell őket munkára fogni. Természetesen az E magok fogyasztása, hatékonysága jobb, mint a P magoké.

Erősen kérdéses, hogy asztali vonalra mennyire volt jó ötlet behozni ezt a kialakítást. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban szoftveres módon is igyekszik terelgetni az Intel a játékokat, hogy mely magokat is használják. Laptopok esetében, ahol kritikus az akkumulátoridő egyértelműen jó megoldás a hibrid magok használata, ám asztali PC esetében ezt sokan megkérdőjelezik a mai napig. Az azonban biztos, hogy a rengeteg magnak hála az Intel processzorok erősen melegednek és a fogyasztásuk sem a legjobb.

Szabadon delidelhetik, azaz kupaktalaníthatják az Intel új processzorát a hozzáértők

Az Intel az elmúlt években mindig készített, egy S, azaz Special variánst is a legerősebb processzoraiból. Az i9-14900K esetében sincs ez másképp, az elmúlt hetekben világossá válhatott, hogy érkezik a KS végű modell is. Március második felében meg is érkezett a processzor a boltok polcaira. Ahogyan azt előzetesen lehetett már sejteni, a magasabb órajelnek köszönhetően a fogyasztása és ennek köszönhetően a hőtermelése is brutális lett. Ilyenkor jöhet képbe a delid, azaz a kupaktalanítás.

Intel delid, azaz a kupaktalanítás

Intel delid, azaz a kupaktalanítás

Hosszú évek óta megszokott, hogy az Intel processzorok kupakjait a hozzáértők eltávolítják, majd jobb hővezető pasztát raknak a gyári helyére. Ezt követően visszakerül az eredeti kupak vagy chipre illeszkedő, úgynevezett direct die hűtőket alkalmaznak. Ennek köszönhetően sokkal jobban hűthető a processzor, akár 10-15 fokokat is lehet nyerni a művelettel. Igen ám, de eddig erősen kérdéses volt a garancia megléte, akkor is, ha sok esetben észre sem volt vehető a delid. Der8auer, a veterán PC modder információi alapján az Intel a 14900KS esetében megengedi még PC akár boltok számára is, hogy előre kupaktalanított példányokat áruljanak Nem ugrik a garancia. Ez bizony remek irány lehet a jövőben is, ám azt is elárulja, hogy valóban szinte hűthetetlenre sikerült az Intel jelenlegi legerősebb asztali/gamer processzora, ha a cég ennyire engedékeny.

Forrás: Tom’s Hardware

Ezt láttad már?

Tízből nyolc magyar lóg a közösségi hálón – ez biztosan normális?

 

×