Az Intel a 12. generációval asztali környezetbe is áthozta a hibrid felépítést. Ennek egyes hibáit javítanák ki utólag egy alkalmazás segítségével.

2024.03.19. – Az Intel a 12. generációban jelentősen átalakította a legtöbb processzora működését. Ekkora tehetjük a hibrid éra kezdetét az asztali PC vonalon. Míg korábban csak egyetlen típusú maggal találkozhattak a vásárlók a kupak alatt, az új generáció friss fejlesztést tartogatott. Az óriáscég P és E magokkal vértezte fel a legtöbb processzorát. A P a Performance rövidítése, mely ebben az esetben az erős, ám de sokat fogyasztó magokat takarja. Az E magok az Efficiency szóból eredeztetőek. Ezek olyan magok, melyek bár teljesítményben elmaradnak a P magoktól, közben kevesebb fogyasztással rendelkeznek.

A fenti felépítés egyébként telefonokban, tabletekben már korábban is bevált, ám az kétségtelen, hogy asztali vonalra az Intel hozta be. Az Intel APO nevet viselő fejlesztése az elmúlt időszakban többször is felmerült az oldal hasábjain. A cég 2023 végén publikálta az apró segédprogramot. Az APO az Application Optimization rövidítése, mely el is árulja annak funkcióját. A program segít a processzornak abban, hogy a P és E magokon megfelelően ossza el a terhelést. A Windows 11 rendelkezik ennek egy korábbi, beépített változatával, ám a tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy szükséges lehet az APO bevetése is.

Most már régebbi processzorok esetén is bevethető az újdonság

Intel APO

Intel APO

Az APO 2023-as mérései nagyon biztatóak voltak. Rainbow Six Siege-ben közel 200 FPS-el többet sikerült kisajtolni a program bevetésével, mint anélkül. Metro esetében szintén körülbelül 100 FPS-el hozott többet az APO-val felvértezett masina. Ez bizony már százalékban és képkockában is kimutatható ugrás. Éppen ezért voltak szomorúak sokan, amikor a cég magabiztosan kijelentette, hogy csak a 14. generáció kapja meg a fejlesztést. Aztán az Intel elárulta a 2024-es CES-en, hogy a 12. és 13. generáció sem marad ki.

Éppen a napokban, március közepén frissült az Intel csodaprogramja. Nem csak a támogatott címek száma bővült, de egy Advanced Mode is bekerült az alkalmazásba. Ennek segítségével a hivatalosan nem támogatott 14. generációs i7 és i9 modellek mellett a program kezeli a 12. és 13. generációs processzorokat is. A legjobb az egészben, hogy olyan játékok esetén is működhet, melyek nem láthatóak a fenti képen. A feltételes mód azonban indokolt, hiszen az Intel ezt a módot kevésbé ellenőrzi, mint a biztosan támogatott címeket és processzorokat. IDE KATTINTVA töltheted le a napokban frissült APO-t .

Forrás: Intel 

Ezt láttad már?

Minek nyelvet tanulni, mikor itt az AI? Még ne temesd a nyelvórákat!

×