Szívbemarkoló rendezvénnyel búcsúztak a rajongók az egyik legnagyobb anime és manga, a Dragon Ball alkotójától, Akira Toriyamától.


Bódi Dániel

2024.03.19. – Lippai László után két évvel a Dragon Ball másik nagy, a legnagyobb ikonja, a sokunk gyerekkorát bearanyozó és meghatározó anime sorozatának alkotója, Akira Toriyama is eltávozott közülünk Kaito mesterhez, ahol megerősödve szövögetheti tovább Son Goku sajnos már túlvilági kalandját. Toriyama rendkívüli munkásságáról csak szuperlatívuszokban beszélhetünk, az alkotó szerte a világon emberek millióinak adott olyasvalamit, amit talán lehetetlen szavakba önteni.

Az ide vezető út azonban közel sem volt zökkenőmentes: több helyütt csak megpróbálták, máshol viszont be is tiltották az animét, amit néhány kormány politikusa már túlságosan erőszakosnak gondolt ahhoz, hogy azt gyerekek nézzék. Magyarországon is történt ilyen: a Dragon Ball Z-t át is kellett rakni az esti, felnőtt műsorsávba, ami miatt az RTL úgy érezte, hogy így nincs értelme folytatni, ezért az évad közepette levette a műsort.

Hasonló történt 2021-ben Argentínában, amikor a Buenos Aires-i szervek látták túlságosan erősnek Zseniális teknős szexéhségét, emiatt pedig szupergyorsan leállították a Supert. Utólag látva elég botor döntés volt, a dél-amerikai ország ugyanis dugig van Dragon Ball-rajongókkal, annyira elhivatottakkal méghozzá, akikhez hasonlóval maximum már csak Japánban találkoznánk.

És amikor elhivatottságról írok, akkor azt tényleg a szó legeslegszorosabb értelmében kell érteni: miután Toriyama elhunyt, az argentin rajongók egy óriási tömegeseményt, egy hatalmas búcsúztatót szerveztek a Buenos Aires-i obeliszkhez, a fővárosuk legismertebb és legfontosabb jelképéhez, hogy így adózzanak azelőtt az ember előtt, aki oly sokat adott nekik. Akira Toriyama nevét több ezer ember: gyerek, tinédzser, fiatal felnőtt, szülő és már őszülő halántékú rajongó skandálta, égbe emelt Son Gokuk, Dragon Ball pólók és jelmezek mindenfelé, a tisztelgés végét pedig egy kis Genki Dama-energiaátadással zárták, amit mind-mind Toriyamának küldtek – bárhol is legyen most.

Ennél szebbet sem rajongó, sem alkotó nem tudna elképzelni:

Ezt is olvasd el:

Dragon Ball-mentes lista: amit szintén Toriyama adott a világnak

×