A világ anime-rajongóinak legszomorúbb híre, hogy a Dragon Ball és számtalan ismert manga és anime alkotója, sok videojáték illusztrátora elhunyt.

2024.03.08. – A világ anime-rajongóinak legszomorúbb napja jött el, amikor váratlanul megérkezett a hír: elhunyt Akira Toriyama, Japán egyik legismertebb és legkedveltebb mangakája, többek között a Dragon Ball atyja. A Dragon Ball hivatalos oldala szerint Toriyama még március 1-jén hunyt el egy agyi vérrög miatt. A családtagok már gyászszertartást tartottak, de a hivatalos temetést időpontját még nem jelentették be.

Akira Toriyama 68 éves volt.

Szomorú nap

Akira Toriyama halála nagyon váratlanul ért mindenkit, még közvetlen környezetét is, hiszen jelenleg is rengeteg projekten dolgozott. A honlap szerint még nagyon sok mindent szeretett volna elérni, komoly tervei voltak. A Dragon Ball, ami eredetileg 1984-ben indult, nemzetközi siker lett, a világ egyik legismertebb animéjeként számtalan alkotót és rajongót inspirált. A posztban köszönetet mondtakToriyama rajongóinak is.

„Olyan sokan támogatták őt a világ minden tájáról, akik lehetővé tették számára, hogy több mint 45 éven át folytathassa kreatív törekvéseit. Őszintén reméljük, hogy Akira Toriyama egyedülálló műveinek világát még sokáig mindenki szeretni fogja.” – írta a közlemény.

Toriyama

Akira Toriyama 1955. április 5-én született japán mangaka és karaktertervező. Először a Dr. Slump című mangasorozattal vált ismertté, majd a Dragon Ball megalkotásával, és több népszerű videojáték illusztrálásával, például a Dragon Quest-sorozat, a Chrono Trigger és a Blue Dragon, tovább nőtt a népszerűsége. Toriyamát a manga-történelem megváltozását elősegítő szerzők egyikeként tartják számon, mivel művei nagy hatással voltak/vannak alkotókra, a legtöbben a Dragon Ballból inspirálódtak. Toriyamát a világ rajongói mellett felesége és két gyermeke gyászolja. Szerette az autókat és a motorokat, amit apjától örökölt, aki motorversenyző volt, és rövid ideig autószervizet működtetett, bár ő maga nem értett a mechanikához. Állatbarát volt, gyerekkora óta sokféle madarat, kutyát, macskát, halat, gyíkot és bogarat tartott háziállatként, néhányat fel is használt karakterekhez, mint Karin és Beerus. Toriyama egész életében szenvedélyesen rajongott a műanyag modellekért, és sokat tervezett is a Fine Molds márka számára. Híres mangaművészek autogramjait is gyűjtötte, több mint 30-at szerzett.

Mostanában is nagyon sok dolga volt, hiszen pont a most tavasszal jelenik meg a Sand Land című manga alapján egy új anime-sorozat, amiből videojáték is készült. A Dragon Ball Daima egy új DB spin-off sorozat, ami a Dragon Ball Super folytatása mellett készül. A világ anime-rajongói most együtt gyászolnak, egy értékes embert veszítettünk el, akinek hagyatéka örökké élni fog. SonGoku kalandjai folytatódnak….

Nyugodjon békében! Őszinte részvétünk a családnak!

×