Vigyázni kell a rokonnal, aki hajlamos rá, hogy kitiltsák játékokból, de a Steam Családok ezen kívül szinte csak előnnyel jár – mutatjuk, milyenekkel.

Gábor János

2024.03.19. – A Steam felújítja az eddig ismert családi megosztás és szülői felügyeleti funkciókat, amelyek helyett gyakorlatilag egy közös csomagot vezet be, a Steam Családokat. Ennek a megoldásnak hat tagja lehet, viszont mindannyiuknak közeli hozzátartozóknak kell lenniük, magyarán: nem lehet köztük Sanyi a szomszédból, hogy aztán jól megosszátok a költségeket és az előnyöket. Ezt a Valve valamilyen módon ellenőrizni is fogja. A csoportnak amúgy számtalan előnye van, de hordoz némi kockázatot is a rokonokkal való közösködés.

Az új családi megosztási és szülői felügyeleti eszközcsomag lényegében a korábbi családi megosztási (Steam Family Sharing) és szülői felügyeleti (Steam Family View) rendszert dolgozza át. A segítségével rajtad kívül öt családtag lehet benne, meghívásos alapon. Ez azzal az előnnyel jár, hogy a tagok között megosztható a mindenki által birtokolt összes játék, ami meg is jelenik a családi könyvtárban. Innentől a csoport minden tagja hozzájuk férhet és külön-külön játékmenettel vagy eredményekkel rendelkezhet bármelyik IP-ben. Egyszerre ugyanannak a játéknak ugyanazzal a példányával persze nem lehet játszani, csak akkor, ha az adott cím birtokosa éppen valami más online játékot tol. Egy adott játékkal éppen annyian játszhattok egyszerre a családi csomagban, ahány példánnyal a csoportotok rendelkezik.

Szülői felügyelet a Steam Családokban

Az új szülői felügyeleti funkciók a következő lehetőségeket biztosítják:

  • a megfelelő játékokhoz való hozzáférés engedélyezése,
  • a Steam Store-hoz, a Communityhez vagy a Friends Chathez való hozzáférés korlátozása,
  • játékidő-korlátok beállítása (óránként/naponta),
  • játékidő-jelentések megtekintése,
  • gyermekfiókok további játékidőre vagy funkcióhoz való hozzáférésre vonatkozó kéréseinek jóváhagyása vagy elutasítása,
  • gyermek fiókjának visszaállítása, ha elfelejtette a jelszavát,
  • gyermek vásárlásának engedélyezése, jóváhagyása, kifizetése mobileszközről (amiről lényegében a Családok összes lényeges funkciója is kezelhető) vagy e-mailben.

A Családok funkciót hat közeli rokonnak szánják, és a Valve a visszaélések megelőzése érdekében felügyelni fogja a funkciót. Érdemes még megemlíteni, hogy ha egy családtagod játszik a játékoddal, és kitiltják, akkor téged is kitilthatnak az adott játékból! További fontos feltételek (magyar nyelven) itt. Az új funkciókészlet már béta verzióban elérhető: a Steam felhasználói felület opcióinak „Client Beta Participation” legördülő menüjében a „Steam Family Beta” kiválasztásával lehet rá jelentkezni.

És ezt láttad már?

Hát ezért annyira trágya egy csomó játék PC-s portja

×